Vagtlæger bryder antibiotikaregler

Vagtlægerne i Region Hovedstaden udskrev sidste år 40.906 recepter på antibiotika alene på baggrund af telefonsamtaler.

Læger skal så vidt muligt altid undersøge deres patienter, inden de udskriver en recept, så de er sikre på at bruge både den korrekte type og mængde medicin.

Alligevel udskrev vagtlægerne i Region Hovedstaden sidste år 40.906 recepter på antibiotika alene på baggrund af telefonsamtaler. Det svarer til 30 procent af Lægevagtens samlede antal antibiotikarecepter, og det er alt for mange, mener Jørgen Rem, direktør for Lægevagten i Region Hovedstaden.

Det skriver Politiken mandag.

»Det her går imod vores regelsæt. Man udskriver ikke antibiotika i telefonen, medmindre der er tale om en sikker øjenbetændelse eller en sikker blærebetændelse. Det er stort set de eneste to tilstande, hvor vi kan acceptere at udskrive telefonrecepter«, siger Jørgen Rem til Politiken.

20.537, altså halvdelen af de antibiotikarecepter, der i 2011 blev udskrevet på baggrund af en telefonsamtale, var faktisk til behandling af urinvejsinfektioner. Men også det tal er for højt, for man kan ikke altid over telefonen afgøre, om sviende vandladning skyldes en urinvejsinfektion eller noget andet, siger Jørgen Rem. I Region Midtjylland har man udskrevet 42.362 recepter på antibiotika over telefonen i 2011, svarende til 43 procent af det samlede antal recepter på antibiotika.

Fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) opfordrer Sundhedsstyrelsen til at skride ind. »Der står krystalklart i Sundhedsstyrelsens retningslinjer, at antibiotika generelt ikke må ordineres via telefon. Jeg mener, at der er behov for, at Sundhedsstyrelsen indskærper retningslinjerne over for vagtlægerne«, siger hun til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik