Værdien af ejerboliger stiger - det gør værdien af andelsboliger ikke

Det skyldes blandt andet, at den nuværende ejendomsvurdering fra 2011 har fastfrosset maksimalpriserne for andelslejligheder.

Værdien for ejerboliger stiger, men det gør værdien af andelslejligheder ikke. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Investér i mursten.

Det er et råd, som mange sikkert har hørt. Men det er måske ikke helt ligegyldigt, hvordan man investerer.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på andelslejligheder ikke følger med priserne på ejerboliger markedet.

I perioden fra 1. kvartal 2015 til 4. kvartal 2019 er priserne på ejerlejligheder og enfamiliehuse steget med henholdsvis 27 procent og 19 procent.

Læs også Københavns lejlighedskøbere trodser corona-krise: Her er priserne steget mest

I samme periode er priserne på andelslejligheder faldet med 1 procent. Især i perioden fra slutningen af 2018 til slutningen af 2019 er priserne på andelslejligheder faldet med 7 procent.

Jakob Holmgaard, fuldmægtig i Danmarks Statistik, understreger, at der ikke er lige så mange deltagere i undersøgelsen, som de kunne tænke sig, men at den stadig godt kan give et fingerpeg om, hvordan situationen står til.

- Forskellen i prisudviklingen for andelslejligheder og ejerlejligheder kan skyldes, at prisfastsættelsen for andelslejligheder ikke er fri, idet lovgivningen fastsætter en maksimalpris, som begrænser andelsbevisernes salgspris i perioder med høj efterspørgsel efter andelslejligheder, forklarer Jakob Holmgaard i en pressemeddelelse fra Danmarks Statistik.

Læs også Nu tårner tæskedyre liebhaverblokke over Øresund i rigmandsghetto

Andre tal fra Danmarks Statistik viser, at den igangværende corona-pandemi ikke har været nogen bremse for prisen for ejerboliger.

Ikke helt skidt

Jakob Holmgaard, fuldmægtig hos Danmarks Statistik, forklarer, at man med det nye ejendomsvurderingssystem måske vil kunne opleve en vækst i værdien af andelsboliger.

- De vurderinger, som kommer med det nye vurderingsystem, vil være en del højere end de vurderinger, der har været fastfrosset siden 2011 med det gamle vurderingsystem, siger han og fortsætter:

 - Og dermed vil maksimalprisen på andelslejligheder også stige.

Jan Hansen, direktør for andelsboligforeningernes fælles organisation, mener, at det nye vurdeeringsystem, og muligheden for at få sin andelsejendom vurderet, tidligst kan være klar 2022.

Han frygter dog, at det kan blive endnu senere, og tilføjer de sidste af de nye og retvisende vurderinger, som gælder for andelsboligerne, først kommer med i det nye system i 2025.

02:44

Indslag fra i sommer om væksten i boligpriser     

Luk video


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik