Vaccine fra Johnson & Johnson droppet - forsinker kalender med op til fire uger

Johnson & Johnsons coronavaccine tages ud af det danske vaccinationsprogram. Det betyder, at to grupper må vente yderligere op til fire uger på vaccine.

Opdatering klokken 16.25:
Artiklen er opdateret med nye oplysninger, efter Sundhedsstyrelsen har bekræftet, at vaccinestoppet forsinker kalenderen, samt nyheden om, at de nu skrottede vacciner bliver tilbudt frivillige.

Sundhedsstyrelsen dropper vaccinen fra Johnson & Johnson, som vil blive taget ud af vaccinationsprogrammet mod covid-19.

Det bekræfter Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, efter flere medier mandag eftermiddag har erfaret nyheden.

Her skriver styrelsen, at Johnson & Johnson-vaccinen bliver taget ud af programmet på baggrund af internationale data og udmeldinger gennem den seneste måned, der gør, at fordelene ved at bruge vaccinen ikke står mål med med risikoen for mulige skadevirkninger.

I amerikanske rapporter er der fundet mistænkelige tilfælde af blodpropper hos personer, der har fået vaccinen.

Beslutningen om at droppe vaccinen kommer, efter det allerede er besluttet at tage vaccinen fra AstraZeneca ud af vaccineplanen, fordi der også her har været sager om alvorlige blodpropper hos personer, der havde fået vaccinen.

Ritzau skriver, at blodpropperne var usædvanlige, fordi de skete, mens patienterne havde et usædvanligt lavt niveau af blodplader. Blodplader er det stof i blodet, som gør, at blodet kan størkne.

Forsinker sidste stik op til fire uger

Skrotningen af de mange doser fra det amerikanske selskab betyder, at vaccinationskalenderen skrider.

Vaccinationsprogram forlænges med op til fire uger for de 25-39-årige på grund af stoppet for Johnson & Johnson-vaccine. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det vil naturligvis få konsekvenser for dem, som nu får deres vaccination udskudt. De vil for eksempel skulle vente længere på det coronapas, som mange længes efter at få, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

At vaccinen bliver dropper, betyder desuden, at de andre aldersgrupper må forvente at skulle vente cirka én uge mere på at få en vaccine.

Skrottede vacciner bliver frivillige og gratis

Borgerne får dog mulighed for at vælge, om de vil have en vaccine fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, selv om de er taget ud af det officielle vaccinationsprogram.

Det er et flertal i Folketinget nået til enighed om efter et møde mandag, skriver Ritzau.

Det betyder, at borgere selv får mulighed for at vælge en vaccine, der indgår i vaccinationsprogrammet, eller en, der ikke gør.

Forventningen er, at man kan begynde den frivillige ordning i maj, oplyser flere sundhedsordførere efter mandagens møde.

Den vaccine, Danmark har købt flest af

Statsminister Mette Frederiksen (S) har beskrevet vaccinen fra Johnson & Johnson som en "potentiel game changer" i kampen mod covid-19 i et brev til EU-systemet i begyndelsen af februar.

Det skyldes, at den kun kræver et stik, hvor andre vacciner kræver to stik, før de er fuldt effektive.

Det er den vaccine, som Danmark har købt klart flest af, og frygten er, at det vil betyde, at det tager længere tid at få vaccineret de borgere, der vil.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har tidligere peget på, at et stop for Johnson & Johnson-vaccinen, der også går under navnet Janssen, kan betyde, at raske unge mellem 20 og 40 år må vente lidt længere på at blive vaccineret.

Han slog dog i samme ombæring fast, at de, der gerne vil have en vaccination, nok skal få en før eller siden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210513-223800-2-1920x1401we

Smitten stiger markant blandt de danske unge – i Norge har man rykket de unge frem i vaccinekøen

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

d32c631c-0a7e-42df-aa4e-4dbf0bc80e99

playMor fra Nordsjælland: Jeg mistede mit barn til corona

Lyntest næse

playNyt hurtigtestcenter åbner i Københavns indre by

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere