Universitet gør nyt forsøg på at rejse sag mod Penkowa

Efter råd fra Kammeradvokaten vil Københavns Universitet have Statsadvokaten til at vurdere Penkowa-sag.

Københavns Universitet gør nu et nyt forsøg på at få rejst en straffesag mod hjerneforskeren Milena Penkowa.

Politiets jurister vurderede i sidste måned, at der kun var beviser mod den tidligere professor for almindeligt dokumentfalsk, og at en straffesag derfor var forældet.

Universitetet mener imidlertid, at der er tale om dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov karakter, hvor forældelsesfristen er helt oppe på 10 år. Derfor har universitetet påklaget politiets afgørelse til Statsadvokaten.

Vil have sagen om dokumentfalsk undersøgt til bunds

- Københavns Universitet har taget hele Penkowa-sagen meget alvorligt fra begyndelsen. Vi ønsker at få sagen om dokumentfalsk i Spanien undersøgt til bunds, siger prorektor Thomas Bjørnholm, Københavns Universitet.

- Vi finder, at der er gode juridiske argumenter for at anlægge en sag om groft bedrageri, siger han.

Københavns Universitet har blandt andet fået juridisk bistand fra statens advokat, Kammeradvokaten, inden beslutningen om at få sagen vurderet af Statsadvokaten.

Sagen begyndte, da Københavns Universitet meldte Milena Penkowa til politiet for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med forsøg med 700 rotter i Spanien.

Én af Danmarks mest markante forskerfusk-sager

Universitetet mistænkte hende for at have forfalsket logbøger og dokumenter i forbindelse med dyreforsøgene, der indgik i hendes doktordisputats i 2003. Disputatsen blev i første omgang afvist, men tre år senere godkendt i en ændret udgave.

Det bliver nu op til statsadvokat Lise-Lotte Nilas at vurdere, om der kan rejses tiltale mod Milena Penkowa for groft bedrageri.

Universitetet kalder sagen "en af Danmarks mest markante sager om forskerfusk". Sagen involverer et ikke-eksisterende firma i Spanien og et forsøg på at få overføre midler til en privat konto i stedet for til universitetet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Penkowa tidligere idømt fængselsstraf for underslæb

Universitetet minder om, at hvis fiktive forsøgsdata var blevet opdaget tidligere var Penkowa hverken blevet tildelt doktorgraden i 2006 eller indstilet til Eliteforskerprisen på 1,1 millioner kroner i 2009.

Milena Penkowa er tidligere idømt tre måneders betinget fængsel for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage i forhold til Dansk Selskab for Neurovidenskab.

To gange er hun blevet kendt uredelig af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

mette frederiksen dukke brændt af

playDukke af Mette Frederiksen med truende besked brændt af under demonstration

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere