Ungerne hjemme i 14 dage: Sådan bliver det en fest

For mange småbørnsforældre kan det virke lidt uoverskueligt med minimum to uger uden skole og institution. Vi har samlet de bedste råd til at aktivere ungerne.

Selvom vi elsker vores børn, så lad os være ærlige; minimum to uger med dem hjemme hele dagen kan også godt blive en mundfuld. Men man kan faktisk ret simpelt også få en masse positivt ud af situationen med ekstra tid til nærvær med ungerne.

Vi har spurgt to eksperter og samlet nogle af de bedste råd fra forskellige organisationer til, hvordan man bedst aktiverer de små hoveder, når der bliver vendt op og ned på deres hverdag.

Gode råd for de mindste fra Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske ved netsundhedsplejerske.dk.

Hold en god rytme i hverdagen

- Små børn tåler egentlig ikke ret godt at skifte rytme. Det kan sagtens tage dem en uge både at vænne sig til nu at være derhjemme hele tiden og også en uge igen at finde ind i en rytme med at skulle afsted.

 

- Derfor er det en god idé at holde fast i den rytme, som de kender. Hvor de spiser og sover på de samme tidspunkter. For det kan være svært for små børn at mærke på sig selv og deres krop, hvornår de har behov for at sove eller spise eller lege. Derfor skal vi hjælpe deres indre ur på vej, så man undgår, de bliver overtrætte og pylrede. Hvis man nogenlunde kan holde fast i en hverdag, der ligner børnenes egen, vil det for de fleste børn føles rart.

Legeaftaler med omtanke

- Børn under to år har ikke det samme behov for at lege med nogen, som når de er tre-fire år gamle. Så længe børn er under to år, har de ganske vist glæde af at se på andre børn og efterligne dem, men de leger ikke på samme måde. Så det behov har de ikke, men det vil ældre børn have på en anden måde.

 

- Der sker ikke noget ved samvær, så længe man er sikker på, dem man er sammen med er raske og ikke har symptomer. Man kan nøjes med at lade sit barn lege med én ven af gangen, måske udenfor på legepladsen, så man minimerer risikoen for smitte. Som forældre kan man samtidig være opmærksom på, at børnene ikke rent fysisk klistrer op af hinanden.

Et godt alternativ til iPad’en

-  Brætspil giver en anden form læring end at sidde med en skærm, og det kan man sagtens spille med børn allerede fra de er et par år. Man sidder sammen, skal slå med en terning, vente på hinanden og måske svare på spørgsmål. Man må gerne give børnene en chance for at vinde, men det kan også være lærerigt for børnene sommetider at møde modgang i spil og eksempelvis prøve at blive slået hjem i Ludo. Så længe spillet bare er sjovt for alle.

Gode råd for skolebørnene fra Regitze Flannov, formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.

Gør indkøb og madlavning til læring

- Når der er så mange praktiske gøremål, som man ikke har så god tid til i hverdagen, kan man udnytte tiden til at gøre det sammen nu. Som forældre skal man ikke være lærer, men der kan være masser af god lærdom at finde her.

 

- En oplagt mulighed er indkøb og madlavning. Her kan børnene lære noget om familiens økonomi. Hvad koster ting? Det tror jeg, der er mange børn, der ikke er opmærksomme på. Hvor mange penge bruger man på mad? Eller man kan læse en opskrift sammen og beregne ingredienserne og måle dem op.

Fælleslæsning og bogklub

- Med god tid ligger det også lige for at få læst nogle af de bøger, man ikke har tid til i hverdagen. Enten kan man læse højt eller læse den samme bog og snakke om den. På den måde kan man lave en lille læseklub, og pludselig er man i gang med at analysere litteratur, helt uden man overhovedet tænker over det.

Lær af naturen

- Hvorfor ikke gå ud og få lært nogle af de ting, jeg tror ligger fjernt for rigtig mange børn? Hvad er det for nogle træer, vi har i den danske natur? Og hvordan identificerer vi dem? Gå på opdagelse og se på fugle og så videre. Det tror jeg også, mange forældre kan lære en masse af.

Udnyt den gode tid

- Man skal ikke som forældre undervise sine børn, og det skal man ikke føle sig bebyrdet af. Men der ligger uanet potentiale i, at man laver nogle praktiske ting sammen.

 

- Måske det også er i denne periode, man har tid til at lære barnet at binde sine snørebånd selv, som man i en travl hverdag måske klarer for barnet.

 

Herunder finder du en række gode links

Syv tips til sjove oplevelser i naturen:

Anbefalinger fra Danmarks Naturfredningsforening.

Få sved på panden i stuen eller haven:

DGI - Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger – har samlet en masse tips til sjove træningsøvelser og lege for både store og små. Download også den gratis app ”DGI Trænerguiden”.

Tv-vært Gertrud Højlund læser hver dag klokken 17.30 højt for børnene på facebook.

Nogle af Danmarks mest populære komikere læser også børnebøger højt på facebook hver dag klokken 12.30.

Kriblekongen giver inspiration på instagram:

Find profilen Kriblekongen, hvor Kristina Wildenhoft fra Legeakademiet giver masser af inspiration til sjove lege med dit barn.

Gåtur i brokvarterene:

”Know your bro” er et virtuelt kort med gåture under åben himmel på både Nørrebro og Vesterbro. Åbn kortet på telefonen og gå rundt og lås de forskellige poster op og læs om brokvarterenes kendetegn.

Tag cyklen rundt om havneringen i København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik