Unge med arabiske navne får nej til bolig

»Jeg tør sgu ikke tage chancen med en udlænding«. Sådan lød afvisningen fra en boligudlejer på Frederiksberg, som Tarek Hussein troede, at han havde en aftale med.

I et debatindlæg i lørdagens udgave af Politiken retter den 21-årige jurastuderende et angreb imod forholdene på det private udlejningsmarked i København.

De arabiskklingende navne bliver valgt fra. Det er hans egen erfaring fra et års resultatløs boligjagt i hovedstaden.

Afvisningen fra udlejeren på Frederiksberg, som Politiken har set på mail, fik bægeret til at flyde over. Derfor søgte han i stedet under navnet 'Thomas', og så kom der pludselig skub i de positive tilbagemeldinger.

»Jeg fik hurtigt 10-12 svar, hvor jeg fik lovning på at se lejligheden samme dag eller dagen efter«, siger Tarek Hussein til Politiken.

Som 'Thomas' oplevede han også at få tilsendt kontrakter med det samme - uden at have set lejlighederne. Da han afslørede sin rigtige identitet, bakkede udlejerne ud.

Tarek Hussein er ikke den eneste unge med etnisk minoritetsbaggrund, der har oplevet sit navn som den stopklods, der lukkede dørene til lejeboligen. Politiken har været i kontakt med otte andre unge, der beskriver lignende oplevelser.

Flere har fået nej med henvisning til deres etnicitet. Nogle har brugt danske navne for at få hul igennem til udlejerne.

Og enkelte har efter gentagne afslag fået hjælp af venner og kærester med danske navne, der har søgt på deres vegne.

Hos landets største organisation for professionelle udlejere, Ejendomsforeningen Danmark, tager direktør Torben Christensen afstand fra diskriminationen.

»Hvis konkrete sager dokumenterer noget sådant blandt vores medlemmer, vil vi selvfølgelig reagere«, siger han til Politiken.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) er »rystet og ked af« de unges historier. Afvisninger af den type modarbejder de unges følelse af at være en del af samfundet, mener han. Ministeren ønsker også mere viden om diskriminationen i nattelivet, på jobbet og boligmarkedet.

»Derfor har regeringen nedsat en antidiskriminationsenhed, som skal sørge for, at vi nu endelig får de virkelige forhold ordentligt belyst«, siger han til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik