Unge fra sexvideo kræver 175.000 kroner i godtgørelse

De to nordsjællandske medvirkende i en sexvideo, der er delt tusindvis af gange, kræver 175.000 kroner i godtgørelse for tort.

Foto: Kasper Palsnov / Scanpix

De medvirkende i en meget omtalt sexvideo, der er delt tusindvis af gange, kræver en godtgørelse på tilsammen 175.000 kroner.

Det oplyser de to krænkede unges bistandsadvokater, da en af de første sager om deling af videoen mandag prøves ved retten.

- Man kan ikke fjerne den her video. Hvis man fjerner det et sted, dukker den bare op et andet sted, siger Ole Søgaard-Nielsen, der repræsenterer pigen, der var 15 år, da optagelserne fandt sted i 2015.

Han kræver 100.000 kroner i tortgodtgørelse til kvinden.

Det er et højt beløb i forhold til normal praksis, men det er også en usædvanlig sag, siger han.

Han fortæller, at kvinden fortsat lider under følgerne af de mange delinger af videoen.

- Hun er blevet foreslået at flytte om på den anden side af kloden, men her florerer optagelserne også. 

- Så selv med en ny identitet på den anden side af kloden, skal hun leve med, at optagelserne dukker op, siger Ole Søgaard-Nielsen.

Simon Eilrich er bistandsadvokat for den dreng, der medvirker i sexvideoen. Han kræver 75.000 kroner i tortgodtgørelse på vegne af sin klient.

Mandag er den første af fire prøvesager i retten, hvor anklagemyndigheden har rejst tiltale mod personer, der har delt den pågældende sexvideo. 

Flere end 1.000 personer er sigtet for at videredistribuere seksuelt krænkende materiale.

Overrblik over sagen

* 15. januar 2018: Rigspolitiet meddeler, at flere end 1000 unge er sigtet for at distribuere seksuelt krænkende materiale.

* Det er sket ved, at de har delt en sexvideo fra 2015 med en 15-årig pige og flere drenge fra Nordsjælland.

* Nogle har angiveligt delt den få gange, mens andre har delt den mange gange.

* I en række prøvesager ved blandt andet Retten i Lyngby og Retten i Randers er der rejst tiltale mod unge, og disse sager kommer til at virke som rettesnor for de øvrige sager.

* Digitale sexkrænkelser kan straffes efter forskellige paragraffer.

* De medvirkende i sexvideoen var 15 år, da optagelserne blev lavet. Selv om man lovligt kan have sex, fra man er fyldt 15 år, forbyder straffeloven besiddelse og deling af foto og video af personer under 18 år, hvis der er et seksuelt indhold.

* Det betyder, at de unge, der har delt videoen, kan dømmes efter straffelovens 235. Den handler om udbredelse af børnepornografisk materiale. Det kan koste bøde eller fængsel indtil to år. Under særligt skærpende omstændigheder fængsel indtil seks år.

* Hvis man dømmes efter paragraf 235, kommer det til at fremgå af børneattesten og kan komme til at stå på straffeattesten.

* En notering på børneattesten står der i mindst ti år og kan betyde, at man ikke kan få job i en børnehave eller blive fodboldtræner. Hvis amerikanske myndigheder får oplysninger om forholdet, kan det også give problemer i forbindelse med indrejse i USA.

Kilder: Rigspolitiet, Retsinfo og Ritzau.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik