Unge fortryder deres konfirmation

Grimt hår, laksefarvede bukser og alt for mange Barcardi Breezers. Har du fortrudt nogle af de valg, du traf som 13-årig? Ikke desto mindre skal de fleste danske unge i den alder tage stilling til et endnu vigtigere spørgsmål - deres forhold til den kristne gud. Og måske er det for tidligt. I hvert fald ville en tredjedel af unge danskere mellem 18-27 år ikke blive konfirmeret, hvis de kunne vælge i dag, skriver Urban.

Værst står det til i Hovedstaden; kun 55% af alle københavnere ville sige ja til Gud igen.
Som 13-14 årige skal de fleste danskere beslutte sig for, om de ønsker at være en del af den danske folkekirke. Og det er alt for tidligt, mener kirkeordfører for De radikale Bente Dahl.
»Konfirmationalderen virker forældet. Engang kom man ud og tjene i 13-14 års alderen, men sådan er det jo ikke i dag. Vi så gerne, at de unge var noget ældre, når de stod over for beslutningen. 18 år ville være den naturlige alder,« siger hun.
Kirkeordfører for Venstre Per Bisgaard er åben over for ideen:
»Meget taler for at hæve alderen, og jeg ville være åben over for muligheden, hvis nogen foreslog det. Men vi skal ikke ud over folkeskolealderen, for så ville konfirmationsforberedelsen ryge fløjten.«
Der er ikke nogen bibelsk grund til konfirmationsalderen, så der er ikke noget i kristendommen, der hindrer, at alderen kan hæves.
»Faktisk nævnes konfirmation slet ikke i bibelen. Det er en ren kirkelig, folkelig handling,« fortæller Suzette Munksgaard, som er projektleder på den kristelige sammenslutning Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik.
Suzette Munksgaard har forsket i teenageres indstilling til konfirmationsundervisningen og selve konfirmationen og mener, at det ville få konsekvenser, hvis konfirmations-
alderen blev sat op til 15, 16 eller 18 år.
»Færre ville vælge konfirmationen, men til gengæld ville de gå dybere ind i det og være mere vedholdende,« siger hun til Urban.
Provst på Vesterbro Sten Wenzel-Petersen bor midt i København, og er dermed provst i et område, hvor flest fortryder konfirmationen.
»Det bliver jeg da ked af at høre. Så har vi ikke gjort vores arbejde godt nok,« siger han.
Provsten mener dog ikke, at det er den unge konfirmationsalder, der er afgørende for, om de unge senere fortryder deres beslutning.
»Fra konfirmationen og indtil de får deres første barn, er mange unge slet ikke i kontakt med kirken. Så er det klart, at de tænker, de ikke kan bruge den til noget. Vi skal være bedre til at være tilstedeværende i de unges hverdag, hvis vi skal have vendt udviklingen,« siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik