Undlod i årevis at beskytte brandmænd mod kræft

Københavnske brandmænd i har i årevis været særligt udsat for kræftfremkaldende stoffer på jobbet. Det skriver Avisen.dk.

Ikke fordi de har været uforsigtige, men fordi cheferne i Københavns Brandvæsen har undladt at udskifte brandmændenes forældede apparater, selvom de vidste, at de udgjorde en sundhedsrisiko.

Læs også: Brandmænd med kræft kræver erstatning

"Jeg er skuffet over, at brandvæsenet er blevet ved med at bruge apparaterne, uden at det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt," siger Finn Olsen, der er ekspert i sikkerhed inden for brand og redning til Avisen.dk. Apparaterne, der ikke fungerede, blev først udskiftet i maj 2012. Det har betydet, at brandfolk i årevis har været udsat for kræftfremkaldende stoffer.

"Der er to kodeord, når det gælder om at beskytte brandfolk imod kræftfremkaldende stoffer. Fuld åndedrætsbeskyttelse i alle brandens faser og rene branddragter," siger Tommy Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation til Avisen.dk.

Hver tredje død af kræft

Præcist, hvor mange brandmænd fra København, der er ramt af kræft på grund af den manglende sikkerhed, vides ikke. Men fra formanden for brandfolkenes seniorklub, Sven Præst, er der ingen tvivl om, at de dårlige masker har krævet sine ofre.

"Alene fra mit hold er hver tredje død af kræft. Vi har ofte studset over, hvorfor, vi blev ramt så ofte af det," siger han til Avisen.dk.

Elitebrandmændene i hovedstaden har med al sandsynlighed været udsat for kræftfremkaldende stoffer som for eksempel benzen, formaldehyd og sod, og ledelsen har vidst besked.

Forældede apparater i brug selvom de ikke fungerede

Allerede i en rapport fra 2007, som Avisen.dk har fået indsigt i, erkender Københavns Brandvæsen, at apparaterne ikke fungerer.

"Apparater er ikke forsynet med overtryk, hvilket er et problem i giftige/røgfyldte miljøer, hvor der er risiko for, at urenheder trænger ind i masken," står der.

Først fem år senere bliver de fjernet fra brandbilerne.

"Det er noget skidt, hvis de har brugt det her udstyr, der har kunnet forvolde skade på brandmændenes helbred," siger Reiner Burgwald, der er formand for Teknik-Service i brandmændenes fagforening, FOA til Avisen.dk.

Det tekniske problem har været, at apparaterne ikke havde overtryk. Overtrykket blæser luft ud i brandmandens maske, så han ikke får beskidt røg ind, hvis der skulle være en utæthed.

Mangel på sikkerhed møder stor kritik

Ifølge Arbejdstilsynet er en maske med overtryk fem gange så sikker, som en maske med neutralt tryk.

Det er den mangel på sikkerhed, der nu får flere kritikere til at lange ud efter landets største kommunale brandvæsen.

I 1990 dokumenterede den danske forsker, Eva Støttrup Hansen, at danske brandmænd i alderen 30 til 74 havde en overdødelighed både af lungekræft og andre kræftformer.

Avisen.dk har talt med en række både nuværende og tidligere elitebrandmænd, der fortæller om brug af det forældede udstyr i København.

Den nuværende korpslæge ved Københavns Brandvæsen, Henning Brinkenfeldt, erkender, at han kender til den internationale forskning på området.

Men hvorfor ledelsen ikke har udskiftet de forældede apparater, når de har kendt risikoen for, at kræftfremkaldende stoffer trængte ind i elitebrandmænds luftveje, kan Avisen.dk ikke få svar på.

Redaktionen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Københavns Brandvæsen, men beredskabschef Jakob Vedsted Andersen afviser at lade sig interviewe.S


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik