Undgå af blive snydt på boligmarkedet

Hvert år bliver hundredvis af lejere snydt, når de skal skrive under på en lejekontrakt, skriver Bolius.dk.

August og september måned er kampen om lejeboliger ekstra hård. Mange starter på ny uddannelse, i praktik og job, og det gør efterspørgslen stor - og langt større end udbuddet.

Alene i Købehavn flytter omkring 1.000 mennesker til byen hver eneste måned, men også i Odense og Aarhus har boligmassen svært ved følge med.

- Det er en voldsom udfordring at finde boliger til så mange mennesker, og når efterspørgslen er så meget større end udbuddet, betyder det desværre også, at mange forsøger at udnytte situationen, siger direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO) Hovedstaden, Claus Højte, til Bolius.dk.

I Aalborg og Odense er der dog hjælp til de boligløse studerende. Her stiller kommunen en såkaldt Tag-Over-Hovedet garanti, der sikrer, at alle som begynder på en uddannelse, og som ikke har kunnet skaffe sig et sted at bo, er sikret tag over hovedet ved uddannelsens begyndelse.

- Det tager trykket her, siger Claus Højte.

Men alle andre steder er det benhård kamp. Ifølge Claus Højte har LLO flere hundrede sager om året med lejere, der betaler for meget i leje.

- Det kan lade sig gøre, fordi efterspørgslen er så stor, men problemet er langt større end det antal sager, vi ser. Jeg vurderer, at 80% af alle lejere betaler for høj leje i forhold til lejeloven, siger Claus Højte.

Ifølge LLO skal du ikke betale mere end 1.500 kr. pr m2 pr år, medmindre lejemålet er spritnyt.

Få sager med bedrageri

Egentlig bedrageri, hvor lejere lokkes til at betale for et værelse eller en lejlighed, de aldrig får, eller som ikke eksisterer, er mindre udbredt. Her ligger tallet på 5-10 sager om året i hovedstaden og omtrent det tilsvarende for resten af landet.

Claus Højte anbefaler kommende lejere at bruge deres intuition og sunde fornuft, når de er på boligjagt.

- Lyder noget for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Slå koldt vand i blodet og undersøg, hvem du egentlig har med at gøre, inden du binder dig til noget, siger han til Bolius.dk.

Tjek fx hjemmesiden OIS.dk, hvor mange boligers ejere står oplyst. Er ejeren en andelsforening, så ring til bestyrelsen og få bekræftet, at udlejeren er den samme som ejeren. Ring også på hos naboen, når du er ude og se lejligheden og spørg, om de kender udlejeren. Er det fremleje, så forlang at se en tilladelse til at leje


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik