Undersøgelse renser drikkevand for mistanke om mikroplast

Du skal ikke frygte vandet fra din vandhane, hvis du er bange for mikroplast. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport.

Der er mikroplast i dit drikkevand!

Sådan lød den skræmmende påstand sidste år fra forskere på Cphbusiness Laboratorie og Miljø, der havde tjekket drikkevandet i vandhaner i hovedstaden og nærmeste omegn. Men deres resultater holder ikke stik.

Det konkluderer Nationalt Center for Miljø og Energi under Aarhus Universitet. Sammen med DTU har de undersøgt vandet i hele landet.

- Der findes vel millioner af vandhaner i Danmark. Vi har udvalgt 17 af dem og kørt 50 liter vand igennem, fortæller Michael Strangholt, der er kommunikationskonsulent i Nationalt Center for Miljø og Energi til TV 2 Lorry. 

De 17 vandhaner var placeret over hele Danmark og repræsenterer forskellige typer bygninger.

Og under vandaftapningen blev der etableret lufttætte sluser omkring systemet, så der ikke trængte en masse fremmedlegemer ind.

Og derefter blev det fintfølende udstyr taget i brug.

- Vi har brugt spektroskopi for at undersøge vandprøverne. Og ja, der er blevet fundet partikler. Dem har vi så holdt op imod internationale partikeldatabaser, hvor man kan se, hvad det er, man har med at gøre. En af dem viste sig for eksempel at stamme fra en svanefjer. Nu ved jeg ikke, om det er farligt - det lader vi lægerne om at vurdere, siger Michael Strangholt til TV 2 Lorry. 

Og mens han er sikker på, at der blev fundet en meget lille del af en svanefjer, så er han usikker på, om der er mikroplast i vandet.

- Der er nemlig fundet så lidt i vores prøver, at vi ikke kan være sikre på, at det er noget udefra kommende, siger han.

Allerede i februar var forskerne klar med de første resultater af vandundersøgelserne. De pegede også på, at der ikke er mikroplast i vandet. Nu foreligger den endelige klonklusion altså - og den bakker om om delresultaterne - mikroplast i drikkevandet er en skrøne. Skål - i vand!

I dag skriver holdet bag det oprindelige pilotprojekt i Hillerød, med lektor Mikkel Westh Nørager i spidsen, i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry:

"Det virker som en meget valid undersøgelse, som de har lavet på universitetet. Det pilotprojekt, som vi lavede på Cphbusiness havde sine begrænsninger i forhold til, at undersøgelsen ikke blev lavet i et lukket system. Derudover havde vi heller ikke instrumenter til at fastslå med 100 procents sikkerhed, om de fibre,som vi fandt i vandet VAR mikroplast". 

Loading...

Loading...

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik