Undersøgelse af diskrimination stoppes på forkert grundlag

Borgerrådgiver tager tidligere skoleleder til indtægt for synspunkter hun ikke har.

Foto: TV2/Lorry

I otte måneder har Københavns Kommunes borgerrådgiver undersøgt, om der foregår diskrimination af jødiske børn på de københavnske folkeskoler.

Undersøgelsen var en udløber af den voldsomme mediestorm den daværende leder af Rådmandsgades Skole, Lise Egholm, kom ud i, da hun i P4 Københavns nyheder i januar sagde, at hun ved flere lejligheder havde sagt til forældre til jødiske børn, at det kunne være svært for børnene at gå på skolerne på Nørrebro, fordi der er mange palæstinensiske elever.

Og at 'det kan ikke være rigtigt, at man i 2013 ikke kan gå på en skole på Nørrebro, fordi man har en jødisk baggrund. Det er helt ude i hampen.'

Sagen stoppes

I dag blev den ti-sider lange undersøgelse uddelt til politikerne i kommunens Børne - og ungdomsudvalg. Borgerrådgiveren henlægger sagen, fordi han konkluderer ud fra avisskriverierne tilbage i januar at 'Den måde pågældende (Lise Egholm, red.) var citeret for indledningsvist i sagens dækning i medierne, efter pågældendes egen mening ikke var udtryk for den rette underliggende sammenhæng.'

Og videre: 'Eftersom sagens centrale udsagn er dementeret, har jeg ikke længere det samme grundlag for at foretage mig videre i forhold til dette konkrete hændelsesforløb, og jeg henlægger derfor sagen på det foreliggende grundlag, idet den konkrete kilde (Lise Egholm, red.) har givet udtryk for, at der ikke er dækning for de udsagn, der udgjorde grundlaget for iværksættelsen af min undersøgelse.'

Har aldrig trukket udsagn tilbage

Men sådan forholder det sig ikke. Lise Egholm siger til P4 København, at hun står ved sine udsagn fra januar. Og at hun aldrig har givet udtryk for, at hun har dementeret sine udtalelser om problematikken.

-Jeg står fuldstændigt ved, hvad jeg sagde dengang, det har jeg gjort hele vejen igennem og jeg har aldrig dementeret det.

-Hvad siger du til, at kommunens borgerrådgiver har arbejdet på en undersøgelse i syv måneder der omhandler dig og dine udtalelser uden at kontakte dig?

-Det synes jeg er meget betænkeligt. Det ville have klædt ham at ringe mig op - jeg havde med glædet svaret på spørgsmål. Nu konkluderer han jo noget helt fejlagtigt i undersøgelsen.

-I dag har politikerne på Københavns Rådhus fået udleveret undersøgelsen. I den kan de læse, at du synes, at den problemstilling du rejste i januar er 'en fis i en hornlygte.' Hvordan har du det med det?

-Det er betænkeligt. Det, jeg mente med en fis i en hornlygte, var jo den måde mine udtalelser blev brugt på i medierne og af andre politikere. Det var en fjer der blev gjort til fem høns. Men der ér en fjer i denne sag. Og det mener jeg stadig., siger Lise Egholm til P4 København.

P4 København har hele dagen forsøgt at få en kommentar fra Københavns Kommunes borgerrådgiver.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik