Undersøger blodpropper: AstraZeneca-vaccinationer sættes på pause

Det skal undersøges, om der er sammenhæng mellem blodpropper og AstraZeneca-vacciner.

Danmark sætter vaccinationer med AstraZeneca på pause, da der har været flere alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Men det skal undersøges, og derfor vil man ikke vaccinere med vaccinen de næste 14 dage.

- Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca, siger han.

Pausen med vaccinen betyder, at der er lavet en ny vaccinationskalender, hvor AstraZeneca-vaccinen slet ikke indgår.

Planen lyder nu, at alle danskere over 16 år, der vil vaccineres, nu forventes at være færdigvaccineret 15. august. Tidligere var datoen 18. juli.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ærgrer sig over, at vaccinen sættes på pause

Ved et doorstep på Herlev Hospital siger hun torsdag formiddag:

- Selvfølgelig er det med ærgrelse, at vi modtager de erfaringer og denne nyhed.

Ud over Danmark har seks lande indtil videre suspenderet brugen af AstraZenecas vaccine, efter tilfælde af blodpropper hos folk, kort efter de modtog et stik med vaccinen. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en Pressemeddelelse.

Det drejer sig om Østrig, Estland, Litauen, Luxembourg og Letland. Det oplyser Euronews ifølge Ritzau.

142.000 har fået første stik med vaccinen

Indtil videre har 142.102 personer i Danmark fået første stik med vaccinen fra AstraZeneca.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Vaccinen er primært blevet givet til personer under 65 år, da Sundhedsstyrelsen indtil sidste uge kun anbefalede vaccinen til personer under 65 år.

Hos Lægemiddelstyrelsen opfordrer enhedschef Tanja Erichsen til, at man tager det roligt, hvis man har fået vaccinen fra AstraZeneca.

- Vi ved endnu ikke, om blodpropperne og det danske dødsfald skyldes vaccinen, men det skal nu grundigt undersøges for en sikkerheds skyld.

- Jeg forstår godt, hvis man bliver bekymret, men man skal huske på, at der endnu ikke er påvist en sammenhæng mellem vaccinerne fra AstraZeneca og tilfældene af blodpropper. Det er det, vi nu vil undersøge, siger hun i en skriftlig kommentar.

Hvis man er blevet vaccineret med vaccinen inden for de sidste 14 dage og oplever længerevarende symptomer - på mere end tre dage - bør man ifølge Lægemiddelstyrelsen søge læge.

Pausen for AstraZeneca-vaccinationer de næste 14 dage betyder, at man ikke kan bestille tid til at få vaccination nummer to, hvis man allerede har fået det første.

Samtidig vil der heller ikke blive indkaldt personer til den første vaccination.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik