Underslæb i de danske kommuner

Efter flere sager om underslæb i de danske kommunekasser ønsker Jan E. Jørgensen (V) nu en dybdegående undersøgelse af de sikkerhedsprocedurer, som kommunerne følger.

Han indkalder derfor Indenrigs- og Økonomiminister Morten Østergaard (R) i samråd om sagen.

"Jeg vil godt have klarlagt, hvor stort et problem, der er tale om. Nu synes jeg snart, at vi har hørt om mange enkelt sager, hvor medarbejdere i kommuner har svindlet for ganske store beløb.

Så vi vil gerne have et overblik over, hvor stort et problem taler vi om og hvad kan man gøre for at fange den slags bedrageri", siger Jan E. Jørgensen (V), MF. Til TV2/Lorry.

Senest blev en 49-årig mandlig regnskabsmedarbejder onsdag morgen anholdt af to civilklædte betjente på Københavns Kommunes Koncernservice. Han sigtes nu for bedrageri for over fire en halv millioner kroner.

Koncernservice, der selv står for kontrollen af kommunens regnskaber, blev kontaktet af bagmandspolitiet sidste torsdag, da man havde begrundet mistanke til at tjekke private overførsler fra de kommunale kasser.

Man kunne fra Koncernservice' side ikke genkende de mange private overførsler.

Ifølge kilder TV2/Lorry har talt med, har regnskabsmanden oprettet falske regninger og påført dem sit eget kontonummer. Regningerne er derefter blevet faktureret til virksomheder, som kommunen normalt samarbejder med. Efterfølgende har han brugt sine kollegaers bruger-id for at godkende overførslerne.

"Normalt er det sådan, at når man overfører penge fra kommunen, er der to der skal godkende. Det er opfyldt i denne sag. Derfor er vi interesserede i at finde ud af, hvordan det alligevel kunne ske," siger Per Schrøder, der er Vicedirektør i Koncernservice.

Netop det faktum, at det var politiet, der opdagede svindlen, forbavser Jan E. Jørgensen.

"Det er endnu mere problematisk at kommunen ikke selv fanger det. Men det er en henvendelse fra Bagmandspolitiet i dette tilfælde, der få kommunen til at reagere. Den slags burde blive opfanget. Og når det ikke bliver opfanget internt, men eksternt, så kan man jo også sidde tilbage med en frygt for, at det er sket en masse andre gange måske stadig foregår i flere forskellige kommuner"

Yderligere tre medarbejdere er blevet fritaget for tjeneste. Politiet undersøger nu, om de har forsømt deres pligter i forbindelse med kontrolarbejde.

Kommunen har endvidere igangsat en undersøgelse af sagsforløbet, der skal afdække omfanget af bedrageriet.

"Vi kan ikke udelukke, at det bliver et større beløb, end de fire en halv millioner, vi allerede har identificeret," siger Per Schrøder.

De seneste år har der været lignende svindelsager i andre kommuner. Blandt andet i Køge, Gladsaxe og Gentofte har medarbejdere lænset kommunekassen for millionbeløb.

Men selvom det i flere tilfælde har kunnet lade sig gøre at overføre millioner fra kommunekassen til private lommer, mener Kommunernes Landsforening ikke, at man skal stramme op reglerne hos kommunerne, der ifølge styrelsesloven, selv har ansvar for kontrollen af deres regnskaber

"Nej, det er det ikke. Det er selvfølgelig altid træls, når de enkelte medarbejdere forsøger at svindle. Men der burde være kontrolsystemer nok," siger Martin Damm, der er formand i KL.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik