Udsigt til større julegaver i år

Julegaverne tegner i år til at blive større end sidste år ifølge en ny forbrugerundersøgelse. Særligt hovedstadsregionen har fået mod på at svinge dankortet, skriver Frederiksborg Amts Avis.      

Det tyder på, at pakkerne under juletræet bliver flere og større i år i forhold til sidste år. Særligt forbrugerne i hovedstadsregionen ser ud til at gøre mere ud af julegaverne i år, da der forventes en stigning på 19 procent sammenlignet med sidste år. Det viser en undersøgelse, som Nordea har fået lavet.

Bankens forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen advarer dog mod at se julegaveforbruget som udtryk for, at krisesnakken er afblæst, og økonomien er reddet.

- Når der er krise, så kan man vælge at vende ryggen til for et øjeblik, så det er mere en form for parentes i forbruget, siger Ann Lehmann Erichsen.
Julehandlen afslutter et år, hvor de forholdsvis lyse udsigter hurtigt blev afløst af økonomisk sortsyn med naturkatastrofe i Japan, ny økonomisk nedtur og gældskrise i Grækenland. Forbrugerøkonomen mener derfor, at utrygheden har fået en del til at udskyde deres køb, hvilket nu kan slå igennem i julehandlen.

- Når vi tror på, at der vil blive brugt flere penge på julegaver, så hænger det sammen med, at mange har været henholdende. Nogle har undladt at købe og sparet op i stedet for. Derfor vil det ikke være ufornuftigt forbrug, men være ting man har ønsket sig længe, siger Ann Lehmann Erichsen.
Hos analyseinstituttet Retail Institute Scandinavia er seniorkonsulent Mette Skovgaard Frich lidt tilbageholdende med at love væsentlig fremgang i julehandlen, men de tidlige udsalg, som flere butikker allerede har skudt i gang, kan være med til at øge salget.

- Det er klart, at rigtigt mange planlægger deres køb til, når der er udsalg. Sidst vi så udsalg i samme grad som nu var i 2008, siger Mette Skovgaard Frich.
I Hillerød har citykoordinator i C4 Dorthe Khiljee oplevet positive toner fra byens butikker, som melder om bedring i salget, og derfor tror hun på, at kunderne nu også er klar til julens indkøb.

- Hvis man har været nødt til at droppe ferien i sommer, fordi der ikke var penge til det, så tager man de små glæder i stedet for og bruger lidt på julen, siger Dorthe Khiljee. 
 
Ifølge undersøgelsen vil det gennemsnitlige julegaveforbrug i hovedstadsregionen ligge på 3380 kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere