Udsatte grupper om ophør af restriktioner: ”Det er for meget på en gang”

Regeringen er klar til at fjerne alle restriktioner fra tirsdag den 1. februar. Selvom mange af os nok snart kan vende tilbage til en normal hverdag, er det ikke alle, der ånder lettet op. De udsatte i samfundet må nemlig fortsat beskytte sig mod corona.

Hos Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse er man overvejende glad for udsigten til, at alle coronarestriktioner forvinder. Men patienter og ældre borgere frygter for genåbningens konsekvenser. 

- Jeg synes, at det er for meget på en gang. Jeg er især bekymret for, at mundbindet forsvinder. Vi kører jo i offentlig transport, og der synes jeg, at det er en god idé at have mundbind på, siger Hanne Christoffersen, der er pensionist. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke meldte i dag ud, at han opfordrer til, at alle coronarestriktioner fjernes fra tirsdag den 1. februar.

Restriktionerne hjalp de udsatte

For flere af samfundets udsatte borgere har coronarestriktionerne betydet en mere bekymringsfri hverdag. Det gælder blandt andet kræftpatienter, fortæller Pernille Slebsager, der er afdelingschef for Patientstøtte & Frivillig Indsats hos Kræftens Bekæmpelse, til TV 2 lorry.

- Der er flere kræftpatienter, som har været bekymrede under pandemien. Restriktionerne i det offentlige rum har hjulpet dem – nu bliver det mere et individuelt ansvar. Men kræftpatienter og pårørende er gode til at passe på sig selv for at undgå smitte, fortæller hun.

Ifølge Pernille Slebsager er de fleste kræftpatienter glade for udsigterne til, at restriktionerne bliver fjernet. Men samtidig er de bekymrede for de meget høje smittetal i samfundet.

- Hos Kræftens Bekæmpelse er vi glade for, at corona nu er en sygdom, som man bliver mindre syg af. Men der er stadig kræftpatienter, som er bekymrede for at blive syge – og med god grund, fordi visse kræftpatienter er særligt sårbare og skal stadig undgå at blive smittet, siger Pernille Slebsager.

Blandt samfundets ældre borgere er der da også lidt betænkeligheder ved, at sundhedsministeren nu opfordrer til, at alle restriktioner skal ophøre på en og samme tid.

- Personligt synes jeg, at det går stærkt. Lidt for stærkt, måske. Nu er jeg jo i en gruppe, hvor jeg nok er noget mere udsat end andre. Altså, samfundet skal jo åbne igen, men jeg synes det går lige i overkanten stærkt, siger Freddy Hansen, der er pensionist.

Den bekymring bakkes op af hans bekendte Jørgen Holm.

- Jeg er lidt bange for, at det (red. smitten) skal eksplodere. De dér 46.000 smittede de sidste par dage er voldsomt, men det kan jo gå hen og blive værre, når vi gives helt fri, fortæller Jørgen Holm til TV 2 Lorry.   

Hold fast i de gode vaner

Selvom samfundets særligt udsatte ikke bliver mindre udsatte for coronasmitte, når restriktionerne forventeligt bliver fjernet på tirsdag, så er der ting, som både de selv og samfundet kan gøre for at beskytte.

- Kræftpatienternes bekymringer bliver næppe mindre af, at restriktionerne nu fjernes. I den forbindelse er det vigtigt, at man holder fast i de gode vaner og beskytte sig selv, siger Pernille Slebsager og fortsætter:

- Vi skal som samfund stadig hjælpe de sårbare ved at være opmærksomme på de almindelige smitteforebyggende foranstaltninger. Vi skal holde fast i de gode vaner omkring hygiejne og overholde sundhedsmyndighedernes retningslinjer. På den måde hjælper vi de særligt udsatte bedst muligt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Pernille Slebsager mener, at det er vigtigt at alle holder fast i de gode vaner for at undgå at smitte de særligt udsatte.
Pernille Slebsager mener, at det er vigtigt at alle holder fast i de gode vaner for at undgå at smitte de særligt udsatte.
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Hos gruppen af pensionister, som TV 2 Lorry mødte til slægtsforskningsarrangement i Bellahøj, var flere da også klar på at tage de nødvendige forhåndsregler for at undgå smitte.

- Det er jo ikke sådan, at vi vil lukke os inde. Så tager vi jo bare et mundbind på, når vi bevæger os ud, fortæller Hanne Christoffersen.

- Jeg vil blive ved med at lytte til, hvad de kloge siger. Hvis de mener, at det er i orden at restriktionerne forsvinder, så må det være sådan, siger Freddy Hansen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Freddy Hansen kan godt forstå, at samfundet må åbne, men han er bekymret for konsekvenserne.
Freddy Hansen kan godt forstå, at samfundet må åbne, men han er bekymret for konsekvenserne.
Foto: Esben Grage / TV 2 Lorry

Patientforeninger ser positivt på udmeldingen

Hos patientforeningerne Lungeforeningen og Gigtforeningen er de ikke så bekymrede for udsigten til et restriktionsfrit samfund. Mange af deres medlemmer er nemlig ikke nær så udsatte efter vaccination og udbredelsen af omikron-varianten.

- Det har ikke så stor betydning for lungesyge, at restriktionerne nu forsvinder. For det første er jeg overbevist om, at vi ret hurtigt opnår flokimmunitet. For det andet er mange af vores medlemmer vaccinerede. Og for det tredje påvirker omikron mere luftvejene end lungerne, siger formanden for Lungeforeningen, Torben Mogensen.

Han er samtidig opmærksom på, at det for nogle lungepatienter er en skræmmende nyhed, at restriktionerne formentlig vil blive fjernet på tirsdag.

- Jeg tror helt bestemt, at fjernelsen af restriktioner vil gøre, at flere lungepatienter vil frygte for deres helbred. Men vi vil gøre alt for at oplyse og informere dem, så de ikke vil forblive så bekymrede, siger Torben Mogensen.

Ifølge Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, kan langt størstedelen af gigtpatienter bevæge sig frit ud i samfundet på lige fod med alle andre. Der er dog en lille gruppe patienter, som har modtaget 4. vaccinestik, der fortsat bør være særligt opmærksomme på coronasmitte.

Både Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Gigtforeningen fortæller, at det er vigtigt, at samfundets særligt udsatte kan vende så meget tilbage til hverdagslivet som overhovedet muligt på trods af fjernelsen af restriktioner. 

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik