Udenlandske firmaer slipper for straf efter lønfusk

Først prøvede et polsk malerfirma at opsige den overenskomst, som gav deres ansatte krav på ordentlig løn, mens de arbejdede på Hotel Marriott i København.

Så nægtede de nogensinde at have underskrevet overenskomsten. Nu nægter de at betale den bod på 100.000 kroner, som Arbejdsretten har idømt dem, skriver Avisen.dk.

Og det er langt fra første gang, at danske fagforeninger må se langt efter en bod, fordi firmaer 'forsvinder' i Polen eller erklærer sig konkurs.

"Der er mange sager, hvor pengene aldrig bliver betalt. Specielt i 2013 er der en meget betydelig del af de domme, der er afsagt, hvor vi ikke har set en krone," siger Palle Bisgaard, der er næstformand i Byggegruppen under 3F, til Avisen.dk.

Ud af 30 dømte firmaer har kun 6 betalt bod

Ifølge 3F, som er Danmarks største fagforbund, er det alt for ofte en gratis omgang for udenlandske firmaer at blive afsløret i lønfusk i Danmark. Ud af 30 firmaer, som er blevet idømt bod siden 2004, har kun seks betalt regningen. Resten har aldrig betalt eller har erklæret sig konkurs, viser en opgørelse fra sidste år.

"Billedet er, at virksomhederne forsvinder, så snart der falder en dom eller aftale om bod," siger Palle Bisgaard.

Sagen om malerne på Marriott strækker sig helt tilbage til vinteren 2011/2012. Firmaet mener selv, at de er udsat for en hetz fra den danske fagforenings side - og har endda fået den polske ambassadør til at klage over Malerforbundet.

LO: Sortlist dømte firmaer!

I et brev til Arbejdsretten, som Avisen.dk er i besiddelse af, skriver firmaet, at de - efter at være idømt en bod - indgiver en konkursbegæring til retten i Polen i løbet af få dage. Malerforbundet i Danmark, som har rejst sagen, skal med andre ord ikke forvente at se en eneste zloty.

Hovedforbundet LO, som har ført sagen for Malerforbundet, opfordrer det nyvalgte EU-Parlament til at stramme kursen over for dårlige betalere. For eksempel ved at 'sortliste' firmaer dømt for social dumping, så de ikke længere kan få opgaver i andre EU-lande.

"Det gør mig simpelthen rasende. De firmaer, der kommer til Danmark, skal overholde overenskomsterne og de vilkår, der er på det danske arbejdsmarked. Punktum! Det er rystende, at vi gang på gang oplever firmaer som CTO, der på alle måder prøver at undgå at følge spillereglerne og endda erklærer sig konkurs, når retten har pålagt en bod," siger næstformand Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Firmaet erklæret konkurs, fordi boden ikke kan betales

I brevet til Arbejdsretten kritiserer firmaets direktør, Waldemar Kleczka, at det er en billig omgang for fagforeningen, fordi sagen foregår i Danmark. Hvis sagen var foregået ved en polsk domstol, ville CTO have indkaldt deres ansatte som vidner, skriver direktøren.

Beslutningen om konkurs begrunder han med, at firmaet sidste år kun tjente 174.000 kroner. Firmaet har derfor ikke andet valg end at erklære sig konkurs, fordi der ikke er råd til at betale boden på 100.000 kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere