Uden cykellygter: Dorthe og Jan nåede at bremse og slap med skrækken

Jan Andersen og Dorthe Skjoldborg har begge været ved at køre cyklister ned, som ikke havde lys på cyklen.

En ny rapport fra Vejdirektoratet afslører en kedelig statistik omkring færdselsuheld. I to af tre politikredse i TV 2 Lorrys sendeområde er antallet af trafikdræbte steget i løbet af de seneste fem år.

Samtidig viser rapporten også, at cyklister har en kedelig tilstedeværelse i statistikken. Således er 46 procent af de trafikdræbte i Københavns politikreds cyklister.

Én af dem, der heldigvis slap for at bidrage til den statistik, er Dorthe Skjoldborg.

Cyklist med barn bagpå kørte uden lys

I tirdags var hun på vej hjem i sin bil med dagens indkøb. Det var netop blevet mørkt, da hun drejede til højre ad Tingvej på Amager. Her var det lige ved at gå galt.

- Jeg kunne ikke se hende. Jeg kunne ved gud ikke se hende, så idet hun dukker op, bliver jeg simpelthen så forskrækket, siger hun.

En cyklist uden lygter og med et barn siddende bagpå dukker op i bilens lyskegle. Dorthe Skjoldborg når heldigvis at træde på bremsen og undgår et tragisk uheld. Men i Dorthes hoved kørte tankerne videre.

- Der så jeg bare: Nu har jeg slået to mennesker ihjel.

 
 
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Lorry

Chokket sidder stadig i kroppen på Dorthe Skjoldborg, og desværre for hende er hun ikke den eneste, der finder sig selv i den situation.

Jan Andersen fra Høje Gladsaxe havde en lignende oplevelse for en uge siden.

Da han var på vej på arbejde, drejer han ligesom Dorthe Skjoldborg til højre, hvorefter det er ved at gå galt.

- Det er mørkt, og det er en helt mørk cyklist i sort tøj og uden lys og reflekser, siger han.

Også Jan Andersen nåede heldigvis at bremse, inden det var for sent. Men for ham kommer en episode som den særligt tæt på.

 
 
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Lorry

Cyklisterne skal huske lys

På søndag er det 19 år siden, han mistede sin 11-årige søn i en trafikulykke. Og selvom ulykken dengang ikke skyldtes manglende cykellygter, så håber han alligevel, at cyklister vil gøre mere for at blive set i trafikken.

- Jeg forstår ikke, at folk ikke tænker over, at de er bløde trafikanter. Det er dem, det går ud over. Det er dem, der bliver dræbt. Hvorfor tager man ikke lys og nogle reflekser på? Det forstår jeg simpelthen ikke, siger han.

Dorthe Skjoldborg fremhæver desuden, at det ikke kun er cyklisterne der risikerer noget ved at køre uden lys.

- Ikke nok med at de mister deres liv eller deres barns liv. Vi mister altså også et eller andet, og jeg må da indrømme, at det har påvirket mig meget, når jeg kører. Selvfølgelig er jeg opmærksom, men nu er jeg da bare endnu mere opmærksom. Der er rigtig mange der kører uden lys, det er helt vildt. Og jeg forstår simpelthen ikke, at de tør, siger hun.