TUUUUUT: Søfolk hyldes på en helt særlig måde

For at hylde søfolkene på verdenshavene tuder skibe i deres skibshorn den 1. maj kl. 12.

01:16

Hvis du befandt dig tæt på en havn den 1. maj klokken 12, hørte du med stor sandsynlighed skibene tude.

Det skete som en hyldest til de hårdtarbejdende søfolk, der har knoklet igennem under coronakrisen.

For selvom coronakrisen raser verden over, så skal søfolk stadig passe deres arbejde på skibene, så forsyninger kan komme rundt til verdens lande.

Det er den internationale skibsfartorganisation, ICS, der står bag hyldestaktionen, der fandt sted verdenen over - og altså også flere steder i Danmark.

Læs også Plejehjemsbeboere udgør en tredjedel af alle coronadødsfald i Danmark

På Esplanaden i København gik uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen om bord på slæbebåden ’Svitzer Hermod’ og trykkede hornet i bund.

- Mange af vores søfolk tager lige nu en ekstra lang tjans til søs på grund af coronakrisen. Det bidrager blandt andet til at holde supermarkedernes hylder fyldte. De fortjener anerkendelse, og jeg er glad for at være med til denne højlydte hyldest til vores somænd verden over, siger ministeren.

Hornene tuder blandt andet i Dragør og Helsingør

DanPilot, der er det statslige lodseri i Danmark, støtter ligeledes op om initiativet fra ICS.

- Coronakrisen påvirker også søfolk, og vores lodser oplever på tætteste hold, hvordan søfolkene passer deres arbejde, men naturligvis er påvirkede af situationen, hvor bekymringer om smittefare fylder, siger Erik Merkes Nielsen, der er direktør hos DanPilot

Han oplyser, at besætningsskifte kan være vanskeligt i denne tid, og derfor må en hel del søfolk finde sig i at tage en dobbelttørn.

Læs også Novo Nordisk omdanner laboratorium til corona-testcenter på rekordtid

I Dragør Havn ligger lodsbåden, der er ejet af DanPilot, og som en del af hyldesten af søfolkene på havene, så lod båden også hornet tude klokken 12.

Bjarni S. Jensen, der er bådmand i Dragør Havn, fortæller, at mange danskere slet ikke ved, hvor meget, der ankommer ad søvejen. Han er derfor positiv overfor hyldesten af søfolkene.

- Jeg synes, at anledning er god til at vise solidaritet og anerkende søfolkene og deres familier, siger han.

Også i Helsingør blev der bakket op om hyldesten, hvor de store skibe deltog ved at trutte i hornet.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik