Tusindvis af boliger fejlagtigt vurderet

Tusindvis af borgere har gennem en årrække fået fejlagtige offentlige vurderinger af deres bolig.

Foto: Lorry

Mange har derfor efter alt at dømme betalt for meget i ejendomsskat, skriver Politiken onsdag.

Sådan lyder konklusionen på en opsigtsvækkende beretning fra Rigsrevisionen, der bliver offentliggjort i dag og skal behandles af Statsrevisorerne.

Beretningen retter samtidig hård kritik af Skat for i årevis at have tilsidesat borgernes retssikkerhed i vurderingen af boliger.

»Rigsrevisionen finder, at Skatteministeriet har forvaltet området for ejendomsvurderinger meget kritisabelt, vel vidende at området længe har været problemfyldt. Alle borgere og virksomheder er dermed ikke sikre på at få en lige og fair behandling, når Skat vurderer deres ejendomme«, hedder det ifølge Politiken i beretningens hovedkonklusion.

Beretningen lister en række punkter, hvor Skat bliver genstand for kraftig kritik. Blandt andet er kvaliteten af den offentlige ejendomsvurdering stemplet som »ikke tilfredsstillende«.

»I 2011 var Skats vurdering af 3 ud af 4 parcelhuse ude af trit med de priser, som husene blev handlet til«, hedder det i beretningen, der også konkluderer, at der er »stor risiko for, at nogle ejere betaler for meget i ejendomsskat, mens andre betaler for lidt«.

Rigsrevisionen kritiserer desuden, at borgerne kun har haft ringe muligheder for at klage, når de har oplevet en forkert vurdering.

I regeringen anskues sagen med stor alvor. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF), men Politiken erfarer, at han i dag vil bede Skats ledelse om snarest muligt at gennemgå beretningen med tættekam og få fremskyndet en handleplan fra sidste år, der skulle få styr på ejendomsvurderingerne.

Den hårdeste kritik retter sig mod årene 2010 og 2011, hvor fremadstormende venstrefolk som Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen og Peter Christensen var skatteministre. I dag er Kristian Jensen statsrevisor, men han har erklæret sig inhabil på dagens møde.

»Jeg har ingen kommentarer til en rapport, der er fortrolig indtil i morgen (i dag, red.)«, siger Kristian Jensen til Politiken.

Statsrevisorerne holder pressemøde i dag kl. 16. De skal vælge på den særlige karakterskala over størrelsen på næser. De alvorligste hedder, at Statsrevisorerne enten »påtaler«, »påtaler skarpt« eller »påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på« sagen.

Ifølge professor i forvaltningsret Michael Gøtze fra Københavns Universitet hører kritikken af Skat til at være i den høje ende.

»Der er tale om en hård kritik. Der er forskellige kritikgrader, og dette ligger klart i den hårde ende. Der sker altid fejl. Men tre fjerdedele forkerte afgørelser er en meget høj fejlprocent.

Når der samtidig er problemer med klageinstansen, er der samlet tale om et klart retssikkerhedsproblem«, siger Michael Gøtze til Politiken.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik