Tusinder har meldt sig som frivillige på sygehuse: "Jeg vil bare gerne hjælpe"

7.800 borgere i Region Hovedstaden og Region Sjælland har meldt sig til at hjælpe til, når landet bliver hårdt presset af coronavirus.

Borgere i Region Hovedstaden og i Region Sjælland melder sig nu i stor stil som frivillige for at hjælpe til på regionernes sygehuse i forbindelse med coronavirus. 

Knap 1.600 har meldt sig hos Region Sjælland, mens 6.200 har meldt sig frivilligt hos Region Hovedstaden til decideret ulønnet arbejde og ekstra lønnet arbejde, hvis man er ansat i forvejen.

Det viser de seneste tal fra de to regioner torsdag formiddag. 

quote Vi i hovedstaden passer på hinanden, selvom vi tit får skyld for ikke at hilse på hinanden

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S)

I Region Hovedstaden stiger tallet med omkring 1.000 personer om dagen, og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er med egne ord “overvældet.”

- Det viser jo, at vi er villige til at hjælpe hinanden, når der er brug for det. At vi i hovedstaden passer på hinanden, selvom vi tit får skyld for ikke at hilse på hinanden og være anonyme i en storby, hvor man bor tæt sammen. Det her er det stik modsatte, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry. 

Borgere med sundhedsfaglig uddannelser - men også personer med anden baggrund som eksempelvis pædagog - har siden lørdag kunne melde sig som frivillige hos Region Hovedstaden og Region Sjælland i kampen mod coronavirus. 

Der er lige nu 153 indlagt på landets hospitaler med coronavirus. Heraf er 30 indlagt på intensivafdelinger, og 27 af dem er i respirator.

Artiklen fortsætter efter faktaboksene...

Kommuner får del i jobbank

Endnu er ingen af de frivillige blevet kaldt ind på sygehusene, oplyser regionerne til TV 2 Lorry. De i alt 7.800 frivillige borgere er foreløbigt i reserve, indtil presset på sundhedsvæsenet bliver så stort, at der er brug for dem.

Derfor bruger regionerne lige nu tid på at undersøge, hvad de frivillige kan, og hvad de ikke kan, på baggrund af de ansøgninger, de har sendt ind. Efterfølgende får ansøgerne besked på, hvor de eventuelt skal møde op, og hvordan de eventuelt skal deltage i oplæringskurser.

Nogle skal have et lynkursus, andre skal have genopfrisket færdigheder, og nogle skal have nye introduktioner.

- Vi skal nok kontakte alle frivillige, lønnede som ulønnede, når der er brug for det. Men det bliver ikke lige i denne uge, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Region Hovedstadens jobbank bliver ikke bare delt med alle regionens hospitaler, centre og logistikcentraler - de bliver også delt med kommunerne, oplyser Regionsrådsformanden.

- Vi har tilbudt de kommuner, der ikke har lavet en jobbank, at de kan trække på vores. Og vi håber, at både de frivillige og dem, der har meldt sig til ekstra lønnet arbejde, også vil hjælpe til i deres lokalområde, siger Sophie Hæstorp Andersen. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Overblik:

"Jeg vil bare gerne hjælpe"

En af dem, der har meldt sig frivilligt, er 59-årige Inge Kirstine Larsen, der til dagligt er pædagog på Greve Privatskole. 

Hun er som mange andre offentligt ansatte sendt hjem og skal kun møde ind på enkelte nødvagter. Derfor kan hun godt finde tid til frivilligt arbejde, som hun tidligere har haft gode erfaringer med hos Kræftens Bekæmpelse. 

quote Det giver så meget at møde mennesker, der sætter pris på, at man gider at være der - og lytte

Inge Kristine Larsen, pædagog og frivillig fra Greve​​​

- Jeg så opslaget fra Region Hovedstaden på Facebook, og tænkte bare: “fedt, det melder jeg mig til,” siger Inge Kristine Larsen til TV 2 Lorry.

- Det giver så god mening. Det kan godt være, man går og har lidt problemer i hverdagen, men det er jo småting sammenlignet med syge mennesker, der måske har kort tid at leve i. Det giver så meget at møde mennesker, der sætter pris på, at man gider at være der - og lytte, siger Inge Kristine Larsen. 

Regionerne har specifikt spurgt efter frivillige, der også har pædagogisk baggrund, men Inge Kristine Larsen ved endnu ikke, hvad hun skal bruges til.

- Jeg vil bare gerne hjælpe. Jeg har fået et fint brev, hvor de takker mig, og der stod også noget med, at jeg måske skal igennem noget uddannelse, siger hun.

Selvom hun i første omgang har kontaktet Region Hovedstaden, regner hun dog med at blive tilknyttet Region Sjælland og Sjællands Universitetshospital Køge, som hun bor tættest på. 

Hjemsendt personale kan blive problem

Når antallet af corona-syge danskere stiger, vil presset på sundhedsvæsenet blive større og større. Samtidig kan det ikke undgås, at læger og sygeplejersker selv bliver smittet eller kommer i karantæne.

Således kunne TV 2 Lorry onsdag fortælle, at 438 medarbejdere på sygehusene i Region Hovedstaden har været hjemsendt som følge af coronavirus. Det tal er endnu ikke alarmerende, men udviklingen kan komme til at skabe bekymringer, mener en professor i sundhedsøkonomi. 

Region Hovedstaden sender naturligvis ansatte hjem, som er syge, smittede eller som har været i risiko for at være blevet smittet, forklarer Sophie Hæstorp Andersen.

- Det (antallet af hjemsendte, red.) er ikke et problem på nuværende tidspunkt, men det kan det blive senere, og derfor er vi ved at kigge på de nye retningslinjer for, hvilket personale, vi er nødt til at teste, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Kan der blive tale om at ændre på reglerne for, hvor lang tid ansatte skal være i karantæne hjemme?

- I så fald er det noget, Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen bestemmer. Lige nu er det sådan, at hvis man er sendt hjem, og ikke har haft symptomer i 48 timer, så skal man møde ind på arbejde igen. Det er bestemt på nationalt plan, siger Sophie Hæstorp Andersen. 

På Region Hovedstadens Facebook-side har en læge med pakistansk baggrund og en læge med ungarsk baggrund skrevet, at de gerne vil hjælpe.

De har dog ikke fået deres autorisation endnu, og derfor vil Sophie Hæstorp Andersen ikke umiddelbart lade dem arbejde som læge. De kan dog godt få lov til at varetage andet arbejde, oplyser regionsrådsformanden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20_percent

playVaccine-succes i Furesø: Derfor ligger de i top

20201102-162232-L-1920x1280we

Borgmester utilfreds efter ny melding fra ministerie: "Det er selvfølgelig skuffende"

20201203-094106-L-1920x1199we

Her åbner endnu et vaccinationscenter i Nordsjælland

Madkasser

Vikar ville ikke åbne 1-årigs madpakke - nu beklager kommunen

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere