Tuberkulose er ude af kontrol

Tuberkulose er langt fra udryddet. Indsamling af hosteprøver hos socialt udsatte i København bør udbredes til hele landet.

Kroniske alkoholikere, narkomaner og andre socialt udsatte smittes i stigende antal med tuberkulose.

- De fleste danskere har nok den opfattelse, at

tuberkulose er en uddøende sygdom, men det er den ikke. I særlige miljøer trives den i bedste velgående, siger Troels Lillebæk, afdelingslæge på Statens Serum Institut til Ritzau.

Ifølge Ugeskrift for Læger registreres hvert år knap 400 nye tilfælde, og heraf er 60-70 særligt problematiske. De tilhører typen "smittekæde 2", som især rammer de socialt udsatte, fordi de er fysisk svage og ofte er sammen under trange forhold, for eksempel på institutioner for hjemløse.

Vigtigt at gå til læge med symptomerne på et tidligt tidspunkt

Mens der i 1992 kun blev registreret fem tilfælde af typen, drejede det sig i 2011 om mellem 60 og 70. Og stigningen ser ud til at fortsætte i år.

- Vi er gået fra næsten ingen til rigtig mange, og det er bekymrende, siger Troels Lillebæk.

Tuberkulose kan i dag behandles effektivt, men der går for lang tid, før de syge går til læge med deres symptomer. Og dermed kan sygdommen nå at blive mere fremskreden og samtidig smitte andre.

- Vi kan ikke forvente, at misbrugere og hjemløse selv skynder sig til læge, hvis de hoster og får feber. Derfor er en opsøgende indsats nødvendig, siger Troels Lillebæk.

Røntgenbus brudt sammen

Men der findes ingen landsdækkende indsats. I København har en røntgenbus en gang årligt besøgt blandt andet Christiania og en række herberger.

Men bussen er brudt sammen, og indtil Region Hovedstaden får indkøbt en ny, har embedslægen bedt sygeplejerske Nete Wrona Olsen fra lungemedicinsk afdeling på Gentofte Sygehus opsøge de udsatte og få dem til at afgive en hosteprøve.

Foreløbig har syv ud af cirka 300 prøver afsløret tuberkulose, og derfor er det besluttet, at hosteprøverne fortsætter - også når en ny bus står klar. Den praksis anbefaler Nete Wrona Olsen udbredes.

- Ved prøverne opdages tuberkulosen på et så tidligt tidspunkt, at de smittede ingen symptomer har og heller ikke kan smitte andre, siger hun til Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik