Trods lav smitte må elever ikke komme i skole – borgmestre kritiserer genåbning

Flere kommuner i hovedstadsområdet har lavere smittetal end andre steder i landet, hvor der genåbnes for fysisk fremmøde i folkeskolen. Det falder borgmestre for brystet.

Fra på mandag åbner skolerne mere op for de ældste elever. Men nogle steder i landet åbner de mere op end andre.

For i Jylland, på Fyn og på Vest- og Sydsjælland kan afgangseleverne i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne møde op fysisk hver anden uge.

Men i hovedstadsområdets 34 kommuner må de ældste elever nøjes med at dukke op i skolen én gang om ugen.

Det til trods for, at smittetallene i flere kommuner i hovedstadsområdet er lavere end andre områder i landet, hvor en større genåbning finder sted fra næste uge.

Og det frustrerer borgmestre i tre kommuner, der kan bryste sig af lave smittetal.

Hovedstadsområdets 34 kommuner er de eneste i landet, hvor eleverne må nøjes med at komme i skole én gang om ugen.
Hovedstadsområdets 34 kommuner er de eneste i landet, hvor eleverne må nøjes med at komme i skole én gang om ugen.
Foto: Amanda Goth Dissing/TV 2 Lorry

- Giver ingen mening, at alle skal straffes

Borgmestrene stiller sig uforstående over for, at kommuner som for eksempel Kolding, Esbjerg, Næstved og Vejle – som i de seneste opgørelser er i top ti over smittetryk på landsplan – kan tage imod elever hver anden uge, mens folkeskolerne i deres kommuner, som ellers har lav smitte, må spejde langt efter de ældste elever.

- Jeg synes, vi skulle have haft lov til at gøre som i mange andre kommuner, hvor de ældste elever kan møde op halvdelen af tiden. Det ville give mening i forhold de incidenstal, vi har, og den udvikling der har været, siger Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune.

- Vi har et lavt smittetal i Lejre – og lavere end mange af dem i Region Sjælland, som må åbne mere op på skoleområdet. Det ville være rart, hvis vi kunne få lov til at åbne tilsvarende for elever, siger Carsten Rasmussen (S), som er borgmester i Lejre Kommune.

Mere bombastisk er Hørsholms konservative borgmester Morten Slotved. Han mener, at der bør foretages en vurdering fra skoledistrikt til skoledistrikt.

- Man må ud på kommuneniveau, men faktisk også helt ned på skoledistriktsniveau. For skolelederen får meldinger, hvis en elev smittes med corona. Og så må man sende den klasse hjem. Vi bliver nødt til at komme helt ned på skoleniveau, for det giver ingen mening, at alle skal straffes, bare fordi der er lidt problemer nogle steder, siger Morten Slotved (K).

Morten Slotved (K), Carsten Rasmussen (S) og Steffen Jensen (S).
Morten Slotved (K), Carsten Rasmussen (S) og Steffen Jensen (S).
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

Skoleledere frygter for fagligheden

Den undring deles af skolelederne.

Både i Hørsholm og i Halsnæs Kommuner, hvor der er få corona-smittede per 100.000 borgere, undrer skoleledere sig over, at de ikke må åbne på lige fod med andre steder, hvor smitten er højere.

- Jeg kunne da godt have ønsket, at eleverne kunne være her noget mere. Vi ligger jo i et område, hvor der er ret godt styr på smittetrykket, siger Timm Troest Hald, der er skoleleder på Usserød Skole i Hørsholm Kommune.

Ikke mindst fagligheden er et bekymringspunkt.

- I resten af landet må eleverne være indendørs og modtage undervisning fem dage hver anden uge. Her er det udendørs én gang om ugen. Det bekymrer mig i forhold til de vilkårsforskelle, eleverne får i forhold til de afgangsprøver, de skal op til, siger Malene Nyenstad, skoleleder på Hundested Skole.

tom skole
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

Ekspert skyder borgmestres ønske ned: Ikke hensigtsmæssigt

Men ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, så er det ikke hensigtsmæssigt at skelne fra kommune til kommune, når man vurderer, hvor meget af samfundet, der kan genåbnes gradvis.

Han påpeger, at en genåbningsstrategi baseret på landsdele og ikke kommuner giver mening ud fra et praktisk synspunkt.

- Hvis der er relativt få indbyggere i en kommune, så vil små ændringer i antallet af smittede give store udsving i incidenserne. Og så risikerer man, at man skal åbne og lukke og åbne og lukke i en form for yoyo-politik, siger Allan Randrup Thomsen.

Samtidig påpeger han, at hovedstadsområdet er præget af en befolkning, som i høj grad krydser kommunegrænserne dagligt.

- Hele hovedstadsregionen er meget integreret. Hvis man ser på, hvor mange mennesker der arbejder samme sted, som de bor, så er det meget lavere, end det er i mange andre områder. Derfor er der en god grund til at holde denne her region under et, siger Allan Randrup Thomsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik