Tre gange på 10 år har Lene haft indbrud i sin villa

Ny undersøgelse viser, at har du først haft besøg af en tyv, så stiger din og naboernes risiko for indbrud.

Første gang Lene Reschke og hendes mand havde indbrud i huset, kom tyven ind gennem kælderen og tog ikke rigtig noget med sig.

- Det var noget mærkeligt noget, han havde vist pillet lidt ved computeren, der stod dernede. Han havde ikke rigtig gjort andet, fortæller Lene Reschke.

Anden gang var det gennem havedøren i stuen.

- Så vidt vi kunne se, kom han ind ved hjælp af et koben. Han satte det ind tre steder, så det krævede en tømrer, fortæller Lene Rechke.

Tredje gang, hvor der forsvandt mange ting, var sidste år til påske.

- Vi kom hjem fra påskeferie og opdager, at alting ligger og flyder i hele huset. De har været i alle skuffer og skabe og smidt det på gulvet. Da vi kommer ned i soveværelset, ser vi, at ruden er taget ud. De har fjernet trælisterne, løftet ruden ud og sat den op ad huset, så vi kunne bruge den igen, fortæller Lene Reschke.

Færre indbrud men samme mønster

En ny undersøgelse foretaget af Københavns Universitet for Bo tryg viser nu, at har du først en gang haft besøg af en indbrudstyv, så er risikoen for at få indbrud igen femdoblet. Og det gælder ikke kun dit eget hus - også husene omkring dig har i en kortere periode større risiko for at få indbrud.

Lene Reschke og hendes mand bor i et område i Rudersdal, som er ramt af netop det indbrudsmønster. Når Lene står i sin have, kan hun udpege mindst tre nabohuse, der ligesom hun selv, har haft indbrud tre gange.

- Når først tyvene har fundet et godt område, så kommer de tilbage, fordi det er trygt og nemt, eller fordi der var noget, de ikke fik med første gang, forklarer Sarah Risbøl Jacobsen, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

Selvom nye tal viser, at antallet af indbrud er dalende i Hovedstadsregionen fra 16.000 indbrud i 2011 til 9.000 indbrud i 2016, så er indbrudsmønsteret det samme.

Således viser en gammel undersøgelse fra 2004, at risikoen for genbesøg af tyve også for 15 år siden blev femdoblet efter første besøg.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at det mønster bliver ved med at gentage sig. Men samtidig går indbrudstallene ned, så nogen steder bliver mønsteret jo brudt. Det, tror vi, hænger rigtig meget sammen med Nabohjælp, og det at folk er blevet bedre til at sikre deres huse, siger Sarah Risbøl Jacobsen, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

Lorryland topper på landsplan

I Rudersdal har Lene Reschke, på trods af gentagne indbrud, sin egen tro på Nabohjælp. 

- Statistikken siger jo, at det hjælper, og jeg synes også, det giver en tryghed. Men det er nok mere den tryghed, at jeg ved, at mine naboer er med til at passe på mig, siger hun.

Sammenligner man TV 2 Lorrys sendeområde med resten af landet, er vi hårdt plaget af indbrud.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er 15 af landets 20 mest indbrudsplagede kommuner at finde i Lorryland.

Indbrud 3. kvartal 2019 i beboelse

1. Hørsholm

2. Dragør

3. Rudersdal

4. Allerød

5. Lolland

6. Solrød

7. Herlev

8. Greve

9. Gladsaxe

10. Billund

11. Gentofte

12. Stevns

13. Hillerød

14. Kerteminde

15. Furesø

16. Kolding

17. Ballerup

18. Lyngby-Taarbæk

19. Frederikssund

20. Faxe


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik