Tre borgmestre i fælles appel til minister: Hjælp os med at beskytte kysten

Halsnæs, Helsingør og Gribskov har nu alle besluttet bidragsfordelingen i kystbeskyttelsesprojektet Nordkystens Fremtid. Kommunernes borgmestre kigger mod Miljø- og Fødevareministeriet og opfordrer staten til at bidrage økonomisk.

Kystkommunerne Halsnæs, Helsingør og Gribskov nåede tirsdag aften til enighed om en bidragsfordeling, der sætter skub i et stort, fælles projekt.

Med fordelingen på plads er parterne nu kommet et stort skridt nærmere at kunne realisere deres store, fælles kystbeskyttelsesprojekt ’Nordkystens Fremtid’.

Kommunernes tre borgmestre har onsdag sendt en skrivelse stilet til Miljøminister Lea Wermelin (S), for at appellere til, at regeringen bistår kommunerne finansielt, ved at betale en del af projektet som i alt vil koste cirka 500 millioner kroner over hele projektets levetid.

Borgmestrene håber, at miljøministeren kommer på banen, så de snarest muligt kan få beskyttet Nordkysten i fællesskab.

Det handler om at undgå storme og stigende vandstand, der eroderer kysten, som for eksempel stormen Bodil, der tilbage i 2013 ødelagde for millioner af kroner på Nordkysten og ”spiste” en stor del af kysten.

Artiklen fortsætter efter videoen.

De tre kommuner langs Nordkysten er nu kommet et stort skridt videre i planerne om kystsikring.

Borgmester: Der skal handles

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), siger, at de tre nordsjællandske kommuner ikke vil risikere at stå i endnu en ’Bodil’ om nogle år.

- Vi skal jo prøve at forhindre, at vores kyster bliver ødelagt af de kommende storme og klimaforandringer.  Vi oplever det sådan set allerede nu. Så der er ikke nogen vej udenom, vi skal ind og lave en klimasikring på vores kyster, siger hun til TV 2 Lorry.

Det handler ifølge hende om at udvise rettidig omhu. For eksempel ved, at tilføre sand og jord langs kysten, som man i mange år har gjort langs den jyske vestkyst.

- Vi har jo set regeringen i årevis kystsikre den danske vestkyst. Så det bør man absolut også gøre her i Nordsjælland, siger hun. 

Hun understreger dog samtidig, at Helsingør Kommune er økonomisk stærke nok til selv at bære udgiften, skulle regeringen vælge at takke nej til en medfinansiering.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, efterspørger handling fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør, efterspørger handling fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Foto: TV 2 Kosmopol

Vigtigt for alle tre kommuner

Ifølge borgmesteren i Gribskov Kommune, Anders Gerner Frost (NytGribskov), så haster det med at få realiseret det store projekt.

- Det her kystbeskyttelsesprojekt er så utroligt vigtigt for alle tre kommuner. Vi skal beskytte kysten og dens naturværdier, så alle har mulighed for at færdes på strandene og opleve dem i fremtiden, siger han.

’Nordkystens Fremtid’ blev til i år 2014 og forventes at fortsætte igennem 2021.

For øjeblikket og først del af næste år, foregår en række miljøvurderinger, inden det første anlægsarbejde kan starte i 2022.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik