Tørke inden Sankt Hans: Heksene kan se frem til en fridag

Naturen er så tør, at der skal virkelig meget regn til for at afbrændings-forbuddet i Nordsjælland ophæves. Så Skt. Hans kan godt være i fare.

Arkivfoto fra Sankt Hans aften på Marienborg. Foto: Jens Nørgaard - Ritzau Scanpix

- Hvis det var Skt. Hans i morgen, så ville vi overveje hvorvidt det ville være forsvarligt at afbrænde Skt. Hans bål, siger Claus Larsen, Operativ chef ved Nordsjællands Brandvæsen.

I dag klokken 12 har også Nordsjællands Brandvæsen indført forbud mod afbrænding i Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal kommuner.

Det solrige vejr har skabt tørke, som giver forhøjet risiko for brand i haver, på marker og i skove. Og det har fået myndighederne til at komme med en række påbud.

Du må kun grille i haven, hvis grillen står på fliser eller på noget, der ikke kan brænde. Du må ikke tænde ild eller bål i naturen. Og du må heller ikke bruge en ukrudtsbrænder i din have. Og det er ikke nok at vande godt omkring der hvor du gerne vil lave bål eller grille:

- Når et afbrændingsforbud er udstedt, så er det det der gælder. Indtil andet er meldt ud, siger Claus Larsen.

Læs også Nordsjællands Brandvæsen indfører afbrændingsforbud

Frederiksborg har allerede afbrændingsforbud

På grund af tørken valgte Frederiksborg Brand og Redning mandag at udstede afbrændingsforbud i Egedal, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs og Hillerød Kommuner. Forbuddet har været i kraft fra tirsdag den 5. juni 2018 og gælder indtil videre.

Det betyder blandt andet, at der ikke må tændes bål på bålpladser, overnatningspladser og bruges grillsteder på Naturstyrelsen arealer. Det oplyser Naturstyrelsen Nordsjælland i en pressemeddelelse.

Naturstyrelsens naturområder er åbne hele døgnet rundt, og det er kun når brandmyndighederne vurderer at risikoen for brand er overhængende, at der vil blive lukket af for disse områder.

Naturstyrelsen håber derfor alle vil respektere forbuddet og være opmærksomme, når de er i naturen, så eventuel opstået ild kan stoppes, inden den for alvor får fat.

Læs også Afbrændingsforbud i Nordsjælland: Forbudt at tænde bål og grill

Fridag til heksene

For haveejere og alle os andre, der gerne vil vide om der rent faktisk kommer ild i Skt. Hans bålet i næste uge, er det kun et at gøre. Følg med på Beredskabernes hjemmesider og i medierne, siger Claus Larsen, Operativ chef ved Nordsjællands Brandvæsen:

- Vi følger både DMI´s tørke index og vi følger med i hvordan vejret generelt udvikler sig. Og der skal forholdsvis meget regn til nu, hvor det har været tørt så længe, så jord og natur bliver vædet tilstrækkeligt til at brandfaren bliver reduceret væsentligt, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik