Tjek din kommune: Her bor færrest dårlige betalere - men om få måneder kan alt være anderledes

Region Hovedstaden er regionen med færrest borgere registreret i RKI. Coronakrisen kan dog ændre billedet totalt, mener ekspert. 

Allerød Kommune er den kommune i landet, hvor færrest borger er registreret i RKI. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Færre og færre af dine naboer og de andre i køen i det lokale supermarked har økonomiske udeståender. 

En stor del af borgerne i TV 2 Lorrys sendeområde er således blandt de bedste i landet til undgå at ryge i RKI (Ribers Kredit Information). 

Læs også Kommune intensiverer jagten på dårlige betalere: Mangler 50 mio. kr

Det fremgår af en ny RKI-rapport for første halvår af 2020 fra Experian, der driver RKI-registret. 

Den viser, at antallet af borgere i RKI er faldende i alle regioner, mens det største fald er sket i Region Hovedstaden. Her kan nu kun 3,28 procent af borgerne betegnes som dårlige betalere.

Man holder vejret lidt

Forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen

Allerød Kommune er den kommune i landet, hvor færrest borger er registreret i RKI - nu kun 1,34 procent. Omvendt er Ishøj Kommune nummer 98 på listen og har dermed flest dårligere betale i sendeområde - 6,34 procent. 

Du kan finde din egen kommune i grafikken herunder: 

Artiklen fortsætter efter grafikkerne...

Bedre polstret

Salgsdirektør i Experian, Bo Rasmussen, kalder det generelle fald en “rigtig positiv udvikling” med flere forklaringer.

- Mange er blevet bedre til at polstre sig efter finanskrisen, og samtidig er långivning i Danmark blevet mere ansvarlig. Det gør, at færre ender i lånespiraler, siger Bo Rasmussen til TV 2 Lorry. 

Læs også Sjælland drukner i dårlige betalere

Han hæfter sig dog ved, at coronakrisen endnu har til gode at sætte ind. 

- Vi har ikke set en effekt af coronakrisen i RKI eller på konkurser endnu, men det forventer vi klart, siger Bo Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Sådan ender du i RKI

  • Betaler du ikke dine regninger, risikerer du at havne i RKI, men der er klare regler for, hvor mange rykkere du skal have modtaget, før du bliver registreret som dårlig betaler.
  • Rykkere skal være skriftlige, og dem skal du have modtaget 3 af, før du må meldes til RKI. De første 2 rykkere må ikke varsle om RKI, og de skal sendes med minimum 10 dages mellemrum. Den tredje rykker skal advare om indberetning til RKI registret, før de må indberette dig.
  • Skylder du penge til det offentlige skal beløbet være på mindst 7.500 kroner, før de kan indberette dig som dårlig betaler.
  • Unge under 18 år må ikke registreres i RKI.

 

 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk 

Hovedstaden særligt sårbar

Forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, er langtfra overrasket over, at Region Hovedstaden igen viser sig at have de bedste betalere - sådan så de også ud for første halvår i 2017 og 2018, mens de i 2019 delte pladsen med Region Midtjylland. 

Men hun forventer omvendt, at tallene vil stige i kommende opgørelser. 

Læs også Nyeste corona-tal: 454 nye smittetilfælde det seneste døgn, og det er næsten ny rekord

- Der har været et godt udgangspunkt, inden corona ramte, med høje opsparinger og lav ledighed.

- Og pludselig slukkede vi for kedlerne i samfundet, og nu starter nedturen. Man holder vejret lidt, for det varer lidt, inden man ser det slå igennem i tallene, siger Ann Lehmann Erichsen. 

Nedturen vil ramme særligt hårdt i hovedstadsområdet, som er “særlig sårbar”, vurderer hun. Det skyldes blandt andet den langvarige nedlukning i Københavns Lufthavn i Kastrup, hvor de ansatte har sværere ved at finde nye jobs inden for samme branche. 

Stigning på vej

Det samme gælder for ansatte i hotelbranchen og generelt i hele turisme-økonomien i hovedstadsområdet. 

Læs også Sverige og Danmark valgte forskellige coronastrategier – men hvilken har været mest effektiv?

- Når det ikke har kunne ses endnu, er det fordi, at løn- og erhvervspakker har holdt hånden under rigtig mange. Men når vi ser et år frem, vil vi se en stigning i folk, der ikke kan betale, siger Ann Lehmann Erichsen.

Region Sjælland, som blandt andet indeholder fem kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, er regionen med flest dårlige betalere. Her er 5,04 af borgerne registreret i RKI. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik