Tilsyns-shopperi: Politikere vil lukke smuthul i loven

Såkaldt tilsyns-shopperi er en fidus, som private sociale botilbud kan udnytte, hvis de risikerer at blive lukket af det sociale tilsyn. Nu vil politikerne lukke hullet i loven.

Det er et samlet Socialudvalg i Folketinget, som nu vil have lukket det smuthul i loven, der giver sociale botilbud mulighed for at skifte tilsynsmyndighed midt i en kulegravning.

- Jeg er dybt forarget og faktisk også rigtig vred. Det hul i loven skal simpelthen bare stoppes med det samme, og det kan kun gå for langsomt, siger formand for Social- og Indenrigsudvalget, Kirsten Normann Andersen (SF), til TV 2 Lorry.

quote Her er der bare tale om professionelle virksomheder, der spekulerer i at flytte deres adresse og dermed slippe for et kritisk tilsyn. Og det er fuldstændig uacceptabelt!

Kirsten Normann Andersen(SF), formand, Social- og Indenrigsudvalget

Socialudvalget har på baggrund af TV 2 Lorrys dækning af sagen nu bedt social- og indenrigsminister Astrid Krag (Soc.dem.) indkalde til forhandlinger om de sociale tilsyn. TV 2 Lorry har de seneste dage fortalt om, hvordan private sociale bosteder udnytter et hul i loven og dermed undgår at blive lukket ned af tilsynet. Til stor frustration for blandt andet Socialtilsyn Hovedstaden.

- Det er uhensigtsmæssigt, at man kan flytte midt i en kritisk proces. Og det er jo også det, de fem socialtilsyn har gjort ministeriet og Socialstyrelsen opmærksom på. At der er denne her uhensigtsmæssighed i loven, sagde Socialtilsyn Hovedstadens tilsynschef, Mie Andresen, til TV 2 Lorry onsdag.

Både Socialudvalgets formand og næstformand vil have stoppet tilsyns-shopperiet omgående. Derfor har de bedt socialminister Astrid Krag om at indkalde udvalget til forhandlinger hurtigst muligt.
Både Socialudvalgets formand og næstformand vil have stoppet tilsyns-shopperiet omgående. Derfor har de bedt socialminister Astrid Krag om at indkalde udvalget til forhandlinger hurtigst muligt.
Foto: Andreas Hentze Madsen - TV 2 Lorry

Socialudvalget er nu klar til at handle på tilsynenes opfordring.

- Vi oplevede det tidligere med børn, hvor forældre flyttede med deres børn og dermed slap for, at kommunen holdt øje med dem. Det hul har vi jo for længst fået stoppet. Det her tilsyns-shopperi minder rigtig meget om disse nomadefamilier. Her er der bare tale om professionelle virksomheder, der spekulerer i at flytte deres adresse og dermed slippe for et kritisk tilsyn. Og det er fuldstændig uacceptabelt, siger Kirsten Normann Andersen.

- Jeg har omgående taget kontakt til ministeren og bedt hende om at prøve at få kigget på, hvordan vi får stoppet det her med det samme, tilføjer udvalgets formand.

Sådan fungerer tilsyns-shopperi

Socialtilsyn ville lukke botilbud

Botilbuddet Damsgaarden i Gilleleje er et af de private botilbud, som har flyttet koncernens hovedadresse, da stedet var lukningstruet. Botilbuddet har udviklingshæmmede og handicappede borgere boende på gården.

Damsgaarden var i en længere periode under skærpet tilsyn hos Socialtilsyn Hovedstaden, som i juni 2019 besluttede sig for at ville lukke botilbuddet.

Kort tid før lukningen bliver iværksat, vælger Damsgaardens direktør dog at skifte koncernens hovedadresse. På det centrale virksomhedsregister kan man se, at bostedets moderselskab Martin Smidt Holding Aps. den 3. juni i år skifter adresse fra Helsingør til Frederiksberg.

Socialtilsyn Hovedstaden må herefter overdrage sagen til Socialtilsyn Syd. Det skal de, fordi Socialtilsyn Hovedstaden holder fysisk til hos Frederiksberg kommune og derfor ikke må holde øje med bosteder og specialtilbud i den kommune, hvor de selv bor. Det betyder altså, at Damsgaarden skifter tilsynsmyndighed midt i en kritisk kulegravning, der risikerer at lukke bostedet. 

quote Jeg er bange for, at der er for mange brodne kar, når vi taler om private koncernlignende bosteder. Og det går bare ikke. For vi har at gøre med nogle af de allermest sårbare mennesker i vores samfund.

Astrid Krag, social-og indenrigsminister (Soc.dem.)

Og den manøvre forarger Socialudvalgets næstformand, Karina Adsbøl (DF).

- Når der er fem socialtilsyn, så er det vigtigt, at der også er en ensrettet praksis. Og så dur det jo ikke, at de private sociale tilbud bare kan shoppe rundt mellem tilsynsmyndighederne. Så hvis man ikke kan blive godkendt i et tilsyn, så kan man bare flytte og blive godkendt i et andet tilsyn, siger Karina Adsbøl.

Ministeren vil gerne forhandle

Socialminister- og Indenrigsminister Astrid Krag(Soc.dem) vil også gerne tilsyns-shopperiet til livs.

- Jeg synes, at det er et stort problem, hvis man bare kan gemme sig for myndighederne. Det er selvfølgelig et problem, hvis man kan vinde sig tid eller spekulere i at flyve under radaren.

- Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vi får kigget bredere på det her område. Jeg er bange for, at der er for mange brodne kar, når vi taler om private koncernlignende bosteder. Og det går bare ikke. For vi har at gøre med nogle af de allermest sårbare mennesker i vores samfund. Det dur jo ikke, hvis nogen spekulere i at have ringe kvalitet og kunne trække penge ud, til skade for de her borgere, siger Social-og indenrigsminister, Astrid Krag (Soc.dem.), til TV 2 Lorry.

Ministeren mener, at det er tid til at give tilsynene et omfattende servicetjek og vil derfor gerne udnytte anledningen til at få kigget nærmere på de private koncernlignende bosteder. 

- Det er helt klart, at det er min egen ambition, at få kigget bredt på de her private koncernlignende bosteder. Fordi der tilsyneladende er tilbud, hvor der slet ikke er de rigtige faglige kvalifikationer, og hvor medarbejderne ikke er ordentlig klædt på til at stå med det ansvar de gør. Der også eksempler på, at der bliver trukket profit ud af bostederne, i stedet for at bruge pengene på de meget sårbare borgere, man faktisk har ansvaret for. Det betyder jo, at vi bør undersøge det her område bredere og kigge på, om der er flere huller i lovgivningen end det hul om tilsyns-shopperi, som TV 2 Lorry har belyst.

- Men det er klart. Jeg drøfter det her med Folketingets partier og ser, hvad der er stemning for her. For man kan selvfølgelig gå begge veje. Enten lukke et enkelt hul hurtigt eller undersøge området mere grundigt. Jeg ville bare ønske, at vi løfter ambitionsniveauet og får gået hele denne her sektor igennem i sømmene, siger Astrid Krag.

Men er der så ikke risiko for, at det kan ende lidt som en syltekrukke, hvor der så ikke rigtig sker noget? 

- Nej, det er helt afgørende, at det her ikke ender som en syltekrukke, men spørgsmålet er, om der ikke er behov for at stramme lovgivningen op flere steder. Det tror jeg faktisk, at der er. Og det tror også, at vi skal gøre, siger Astrid Krag.

quote Det dur jo ikke, hvis nogen spekulere i at have ringe kvalitet og kunne trække penge ud, til skade for de her borgere,

Astrid Krag, social-og indenrigsminister (Soc.dem.) 

Lovrevision kuldsejlede

Folketinget var i efteråret 2018 i gang med kigge på en større lovrevision omkring de sociale tilsyn. Blandt andet var tilsyns-shopperiet noget som politikerne ville kigge på. Men forhandlingerne gik i vasken og dermed blev smuthullet i loven aldrig lukket. 

Men Dansk Folkeparti og SF vil nu have kickstartet forhandlingerne igen.

- Vi bliver nød til at få kigget lovgivningen igennem. Det var jo meningen, at vi skulle have evalueret lovgivningen om de sociale tilsyn. Men det faldt jo til jorden. Og nu har socialministeren stafetten. Så derfor vil jeg da opfordre hende til at indkalde aftalepartierne, så vi kan få kigget på det her og få lukket for eventuelle huller i lovgivningen, siger Socialudvalgets næstformand, Karina Adsbøl (DF).

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere