Tillidsmand bag fyringstest i Post Danmark

Forud for en fyringsrunde på Københavns Postcenter blev der for to år siden indført en sorteringsprøve, der skulle udpege de langsomste medarbejdere i afdelingen Maxibreve, skriver Avisen.dk.

Men det var ikke kun ledelsen, der stod bag testen. Afdelingens daværende tillidsmand var med til at udarbejde den, viser dokumenter, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Flere nuværende og tidligere ansatte i Post Danmark beskriver for Avisen.dk, hvordan medarbejdere trods mange års ansættelse skulle gå igennem prøven, mens chefen holdt øje. Flere beskriver prøven som ydmygende.

"Min oplevelse var, at den prøve var kun for at ødelægge vores gode sammenhold og presse folk til lave mere. Jeg er skuffet over, at tillidsmændene gik med til at indføre den," siger postarbejder Brian Larsen, der deltog i prøven til Avisen.dk.

Tillidsmand ønsker ikke at udtale sig

Avisen.dk har været i kontakt med den omtalte tillidsmand, men han vil ikke udtale sig.

Fællestillidsmand for postarbejderne i 3F, Morten Søndergaard, vil ikke kommentere sagen om den konkrete tillidsmand, men siger, at rollen som tillidsrepræsentant indebærer mere samarbejde med ledelsen, end den gjorde førhen.

"Tiden er løbet fra den type tillidsmand, der står på en kasse og råber og kræver sin ret. Nu om dage skal man i højere grad samarbejde med ledelsen, for det er sådan, man får indflydelse," siger han til Avisen.dk.

Gennem de seneste måneder har Avisen.dk beskrevet, hvordan det psykiske arbejdsmiljø på postcentret frem til april 2013 led hårdt under en barsk ledelseskultur og effektiviseringer. Men en tillidsmand bør ikke deltage i den slags fyringstest siger flere eksperter i arbejdsmiljø, som Avisen.dk har talt med.

Lektor: Tilliden til tillidsmandssystemet ødelægges

"Det virker helt forkert, at tillidsrepræsentanten medvirker til en så forsimplet vurdering. Det ødelægger tilliden til hele tillidsmandssystemet," siger lektor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Ole Gunni Busck til Avisen.dk.

Professor i arbejdspsykologi ved Roskilde Universitet, Peter Olsén mener, at det er et tegn på en trængt fagbevægelse, at tillidsrepræsentanter går med til den slags tiltag.

"Indførelsen af en sådan test er et eksempel på det modsatte af kollektivitet og solidaritet. Den understøtter kun arbejdsgiverens effektivitetssynspunkt," siger Peter Olsén, professor i arbejdspsykologi ved Roskilde Universitet til Avisen.dk.

"Man har set eksempler på tillidsmænd, der på den måde er blevet misbrugt af ledelsen til at få de ansatte til at gå med på ting. Der bør tillidsmænd huske, at deres job ikke er at varetage virksomhedens interesse, men medarbejdernes," siger historiker med speciale i fagbevægelsen Niels Finn Christiansen til Avisen.dk.

3F: Vælt tillidsrepræsentanten, hvis han ikke kæmper de ansattes sag

Fagforeningen 3F vil ikke kommentere på den konkrete tillidsmands rolle, men opfordrer medarbejdere til at vælte tillidsrepræsentanten, hvis han ikke kæmper deres sag.

"Hvis de ansatte er utilfredse med en tillidsrepræsentant, må de vælge en anden eller selv stille op," siger Jane Korczak, næstformand i 3F til Avisen.dk.

Post Danmark slår fast, at tillidsrepræsentanterne er på medarbejdernes side, selvom de samarbejder med ledelsen.

"Post Danmark baserer sig på at få arbejdsopgaver udført i selvbærende team, og derfor involveres medarbejdere ofte i både planlægningsmæssige og koordinerende opgaver, naturligvis altid i sidste ende under ledelsens ansvar, så det er ikke usædvanligt, at medarbejdere, herunder tillidsrepræsentanter indgår i sådanne opgaver," skriver Hans Erik Nielsen, Hr-chef i Post Danmark, i et svar til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik