Tidligere PET-chef: Generation Identitær inspirerer voldsparate

Tidligere PET-chef, Jakob Scharf, frygter at den indvandrerkritiske bevægelsen Generation Identitær tiltrækker folk, der er klar til at bruge vold for at nå sine mål.

Ungdomsorganisationen Generation Identitær har gjort sit indtog i Danmark, hvor medlemmerne inden for de sidste år har lavet en række happenings i hovedstadsområdet. rettet mod indvandring.

Medlemmerne er ofte veluddannede, og ifølge Generations Identitærs danske talspersoner er racister, nazister eller andre med ekstreme holdninger ikke velkomne hos dem.

Men i Tyskland er Generation Identitær på efterretningstjenestens liste over organisationer, der bliver holdt særligt øje med, og i Østrig har der været tale om at forbyde Generation Identitær. 

Tidligere PET-chef, Jakob Scharf mener også, at Genration Identitær er en problematisk organisation.

- Jeg mener, at Generation Identitær er udtryk for en udvikling i de højreradikale miljøer, som vi skal være meget på vagt over for som samfund. Vi skal sørge for at gribe ind i tide overfor yderligere radikalisering og modvirke, at vi får voldelige og ekstremistiske angreb i Danmark, siger han. 

Jakob Scharf mener, at samfundet bør holde øje med Generation Identitær.
Jakob Scharf mener, at samfundet bør holde øje med Generation Identitær.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Afviser vold

TV 2 Lorry mødtes med to af Generations Identitærs talspersoner: Aurelija Anulyte og Frederik Rye Skov. De afviser den tidligere PET-Chefs bekymring.

- Vi tror ikke på vold som politisk middel. Vi arbejder netop med demokratiske, kreative og fredelige midler. Det er det, vi tror på er løsningen, siger Aurelija Aniulyte.

Ifølge organisationens to talspersoner, Frederik Rye Skov og Aurelija Aniulyte, er Generation Identitær en demokratisk organisation.
Ifølge organisationens to talspersoner, Frederik Rye Skov og Aurelija Aniulyte, er Generation Identitær en demokratisk organisation.
Foto: Emma Moesgaard - TV 2 Lorry

                                               Fik penge fra terrorist

Bagmanden til moskeskyderiet i Christchurch, Brenton Tarrant, kaldte sit manifest "The great replacement". På dansk: "Den store udskiftning". 
Bagmanden til moskeskyderiet i Christchurch, Brenton Tarrant, kaldte sit manifest "The great replacement". På dansk: "Den store udskiftning". 
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

Generation Identitær kom i fokus, da bagmanden til moskeskyderiet i Christchurch i New Zealand, hvor 51 muslimer blev dræbt, Brenton Tarrant, kaldte sit manifest ”Den store udskiftning.” Samme vending: "Den store udskiftning" er en central del af Generation Identitærs grundlæggende tankegods. De frygter, at Europas befolkning bliver udskiftet med ikke-vestlige borgere, både på grund af indvandring, og fordi de mener, at tilflyttere får flere børn.

Generation Identitær bruger også begrebet: "Den store udskiftning."
Generation Identitær bruger også begrebet: "Den store udskiftning."
Foto: Billede fra Generation Identitærs youtubekanal

Organisationen taler ofte om "Den store udskiftning" i deres aktivisme. Det er også kommet frem, at Brenton Terrant har doneret penge til organisationen. Episoden er med til at styrke Jakobs Scharfs bekymring.

- Vi så moskeangrebet i New Zealand, hvor gerningsmanden i hvert fald selv mente, at han havde en ideologisk forbindelse til Generation Idenitær, siger Jakb Scharf.

Ifølge Aurelija Anulyte har Brenton Tarrants skrevet, at et af hans mål var, at få regeringer til overreagere overfor alle, der er kritiske over for indvandring. 

 - Han (Brenton Tarrant red.) håber at vi, der har valgt de demokratiske midler, bliver radikaliseret af den undertrykkelse, der så sker fra statens side. Det er hans mål. Sagen er bare, det kommer ikke til at ske. Vi har valgt vores midler, de er de eneste, der virker, siger Aurelija Aniulyte.

Terroristen Brenton Tarrant havde doneret penge til Generation Identitær.
Terroristen Brenton Tarrant havde doneret penge til Generation Identitær.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Ideerne inspirerer

I Danmark er der ikke nogle eksempler på medlemmer af Generation Identitær, der er antidemokratiske eller støtter vold, lyder det fra organisationen selv. Men globalt har der været eksempler på forbindelser til mere ekstreme miljøer.

Selvom Generation Identitær siger, de er demokrater og erklærer sig som modstandere af vold, så frygter Jakob Scharf, hvad deres tanker og ideér kan får andre til at gøre. 

- Der er fra Generation Identitær en tiltrækningskraft i forhold til grupper og enkeltpersoner, som er mere voldsparate. Der er voldelige ekstremister, der i Generation Identitær finder inspiration, et ideologisk holdepunkt og legitimation for deres voldsudøvelse, siger Jakob Scharf.

Ekstremister bliver smidt ud

Ifølge Aurelija Anulyte er det en høj prioritet for Generation Identitær at luge ud i medlemmer, der måtte have holdninger, der ikke flugter med den generelle linje om at støtte demokrati og fordømme enhver form for vold. Det gælder både i Danmark og internationalt.

- Vi er meget konsekvente. Det, at vi kan stole på de andre lande, er også noget af det, der gør, at vi kan samarbejde internationalt. Vi kræver at de tager handling. Vi prøver allesammen på at screene så godt som muligt for folks holdning og ideologi. Skulle det alligevel smutte, eller hvis folk skifter holdning, så bliver de ekskluderet, siger Aurelija Aniulyte.

Ifølge Aurelija Aniulyte er folk, der støtter vold ikke velkomne i Generation Identitær.
Ifølge Aurelija Aniulyte er folk, der støtter vold ikke velkomne i Generation Identitær.
Foto: Emma Thomas Moesgaard / TV 2 Lorry

Træner selvforsvar

På organisationens internationale såkaldte sommeruniversitet er en af aktiviteterne selvforsvar. Frederik Rye Skov forklarer, at selvforsvarstræning er en god aktivitet at lave sammen, når unge fra mange forskellige lande mødes. Han understreger, at selvforsvar kun er en lille del af programmet på sommeruniversitetet, hvor de blandt andet også studerer historie. 

Men Frederik Rye Skov siger også, at det kan være nødvendigt for Generations Identitærs medlemmer at kunne forsvare sig selv, fordi de har kontroversielle standpunkter.

- Når man siger de ting, vi gør og er så åben omkring det, og viser sit ansigt, så er man også i risiko for chikane og trusler, siger Frederik Rye Skov.

Ifølge Frederik Rye Skov oplever medlemmer trusler og chikane.
Ifølge Frederik Rye Skov oplever medlemmer trusler og chikane.
Foto: Emma Moesgaard - TV 2 Lorry

Jakob Scharf påpeger, at det er en opgave for politiet at tage sig af vold og trusler. Han mener ikke, at selvforsvar i sig selv er problematisk, men han mener, at kombinationen af politik og kampsport er opsigtsvækkende. 

- Det er bekymrende, fordi det betyder, at man bringer et voldeligt element - hvad enten det er i selvforsvarsøjemed eller andet - ind i en ideologisk, politisk ramme. Det er det, der giver bekymring, siger Jakob Scharf.

Når Generation Identitær samles træner de blandt andet selvforsvar.
Når Generation Identitær samles træner de blandt andet selvforsvar.
Foto: Billede fra Generation Identitærs youtubekanal

Bør overvåges

Den tidligere PET-chef mener, at det vil være klogt af den danske efterretningstjeneste at holde øje med Generation Identitær, ligesom de altså gør i andre lande.

- Jeg håber PET holder øje med dem, ligesom de forhåbentlig gør med alle ekstremistiske miljøer i Danmark, for at kunne følge med i, hvad det er for en udvikling, der foregår og for i tide at kunne grib ind overfor strafbare handlinger, der måtte udspringe fra eller være inspireret af disse miljøer, siger Jakob Scharf.

Aurelija Anulyte er ikke bange for at blive overvåget af efterretningstjenesten, tværtimod.

Tror du, at I bliver overvåget?

- Jeg håber jeg, at vi gør. Altså på den måde som man nu holder øje med de politiske bevægelser, der er. Jeg tænker også, at de ved, at vi arbejder demokratisk, og at det er noget, vi prioriterer rigtig højt, siger Aurelija Aniulyte.

Bliver mistænkeliggjort

Generation Identitærs tror på, at mange indvandrere vil tage hjem frivilligt, hvis organisationens ideér om, at den europæiske kultur skal være den ledende kultur i Europa, bliver den genrelle holdning.

Især hvis der samtidig kommer lovgivning, der understreger, at den europæiske kultur er den fremhærskende. De påpeger også, at de bare bruger deres ytringsfrihed til at gøre opmærksom på et problem, de ser i samfundet. 

- Jeg synes, det siger noget, hvor politik er i dag, at det bliver mistænkeliggjort i sig selv, at man taler for, at ens folk skal blive ved med at eksistere. At man med det samme bliver bange for, at det kan føre til vold. Det burde være den mest natulige holdning, det første du lærte af din mor og far, siger Aurelija Aniulyte.

Ifølge Jakob Scharf har alle borgere et ansvar for at forebygge vold.
Ifølge Jakob Scharf har alle borgere et ansvar for at forebygge vold.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Indtil videre har Generation Identitær lavet mindst 25 aktivistiske happenings i hovedstadsområdet, og trods Jakob Scharfs bekymring vil de fortsætte.

Har de ikke deres ytringsfrihed?

- Ytringsfriheden gælder, og man har ret til at have sine holdninger, siger Jakob Scharf og uddyber: 

- Vi har alle i Danmark, og det gælder også Generation Identitær, et ansvar for, hvordan vi formulerer os, hvordan vi agerer, og hvordan det kan misbruges eller inspirere andre. Vi har også alle et ansvar for at modvirke, at der er nogen, der begår voldlige ekstremistiske handlinger, siger den tidligere PET-chef. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

IMG_2481

”Fantastisk” donation skaber glæde på herberg for hjemløse

anonym

Tidligere anbragt om døgninstitution: "Jeg vidste godt, det var forkert, det de gjorde."

Nexus foto

playKritik af døgninstitution for unødvendige magtanvendelser mod anbragte unge

løndumping amager

TV 2 afslører: Håndværkere på Amager arbejder til 30 kroner i timen

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere