Thorning vandt magten trods tilbagegang

Helle Thorning-Schmidt bliver Danmarks nye statsminister, selvom S går tilbage, og Venstre går frem.

Danmark får nu sin første kvindelige statsminister i skikkelse af Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg er ikke statsminister endnu. Men vi har flertal, og det er fantastisk, siger Thorning.

Socialdemokraterne og resten af den røde blok får med alle stemmerne optalt 89 mandater svarende til 50,3 procent af stemmerne. Lægger man de forventede tre røde nordatlantiske mandater oveni, så får hun 92 mandater bag sig.

Dermed sejrer hun tæt, men sikkert over Lars Løkke Rasmussen, hvis alliance får 86 mandater svarende til 48,9 procent af stemmerne. Inklusive et nordatlantisk mandat har Danmarks nu blå opposition 87 mandater.

- Kære partifæller, i dag er det skiftedag i Danmark, siger hun til de hujende og jublende partifæller i spillestedet Vega i København.

- Vejen har været lang. Der har været rigtigt hårde tider. Men vi har kæmpet. Nu har danskerne talt, og Danmark har fået et nyt flertal, fortsætter hun.

Samtidig med valgsejren står det dog også klart, at Thorning ikke har formået at bringe sit parti til fremgang.

Hendes sejr er båret af De Radikale og Enhedslisten, som begge er braget frem til henholdsvis 17 og 12 mandater.

Thorning understreger da også, at hun nu vil indlede regeringsforhandlinger med det formål at danne regering med både Socialdemokraterne, SF og De Radikale. Og hun rækker samtidig hånden frem til den blå blok i dansk politik.

- Vi forpligter os til at arbejde hen over midten i dansk politik. I aften rækker vi hånden frem til alle, der vil være med, siger Thorning.

Socialdemokraterne får alene 24,9 procent af stemmerne, hvilket er mindre end ved valget i 2007, som i forvejen var partiets ringeste i mere end 100 år.

Dermed står den socialdemokratiske valgsejr lidt i skyggen af, at nok mistede Løkke magten, men hans parti er gået frem til 47 mandater fra 46 ved 2007-valget.

En bedrift, som står i kontrast til, at Venstre under Anders Fogh Rasmussen gik tilbage ved hvert eneste valg siden 2001. Venstre er dermed Danmarks største parti, og Lars Løkke Rasmussen gjorde ikke mine til at kaste håndklædet i ringen, da han talte for Venstre-folkene efter valglussingen.

- Det er danskerne, der bestemmer, og de har ønsket en socialdemokratisk statsminister. Men hun må leve med, at de vi reformer, vi har indgået, bliver grundstenen i dansk økonomi, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til efterlønsreformen.

- Nu afleverer vi nøglerne til Statsministeriet. Det er i orden. Det har vælgerne bestemt. Men jeg vil bare sige, kære Helle pas godt på nøglerne, for de er kun til låns.

Kristendemokraterne klarer ikke spærregrænsen. Og De Konservative er nu Folketingets mindste parti.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere