Teststrategien ændres, så personer med milde symptomer ikke længere skal forbi lægen

I dag skal alle, der udviser symptomer, kontakte egen læge og kan ikke blot bestille tid på coronaprover.dk.

Myndighederne ændrer den nationale teststrategi, så personer med milde symptomer ikke længeres skal forbi lægen, før de kan blive testet.

Det viser en orientering om strategien, som TV 2 er i besiddelse af.

I dag testes der efter to spor, sundheds- og samfundssporet. Sundhedssporet er organiseret under regionen og tiltænkt personer med symptomer, mens samfundssporet er organiseret under Statens Serum Institut (SSI) og forbeholdt asymptomatiske borgere.

Nu sløjfes disse to spor, og i stedet oprettes tre nye:

Podefaciliteter: Her testes børn i alderen 2-12 år samt personer med ingen eller milde symptomer på covid-19. De bestiller tid på www.coronaprover.dk, som vi kender det fra samfundssporet i dag. Derudover indføres der et "hurtig-spor" for personer, der er henvist fra egen læge eller fra sygehuse. Testes man der, kan man forvente svar inden for 24 timer. Det vurderes, at 85 procent af testkapaciteten vil ligge her.

Kliniske vurderingsenheder: Her testes borgere med milde til moderate symptomer på covid-19 samt børn under to år. Desuden vurderes risikoen for, at den almene tilstand forværres. For at blive testet her, skal man henvises fra enten læge eller vagtlæge. Det er målet, at der i dette spor altid gives svar inden for et døgn.

HVORDAN SKELNER JEG MELLEM MILDE OG MODERATE SYMPTOMER?

  • Milde symptomer betragtes som feber, tør hoste og træthed.
  • Moderate symptomer: Åndenød. Samtidig forværres hosten, og feberen kan stige.

Kilde: Sundhed.dk

Mobile og udgående testtilbud: Som det er tilfældet i dag, skal mobile enheder fortsæt kunne sættes ind i de områder af landet, hvor smitten er mest stigende.

De to spor har fået kritik

I dag skal alle, der udviser symptomer på covid-19, kontakte egen læge. De kan altså ikke blot bestille tid i et af landets testtelte.

I starten af måneden fik den strategi kritik for at være forvirrende for danskerne. Samtidig er det blevet kritiseret, at personer med lette symptomer på coronavirus har optaget plads hos de praktiserende læger, fordi de ifølge de nuværende regler skal kontakte lægen for at blive henvist til en test.

I den forbindelse løftede vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, sløret for, at der var en ændring på vej. Konkret lød det, at styrelsen var i gang med at se på, hvordan de to forskellige testspor kunne sammenlægges.

Styrelsen afviste efterfølgende at bekræfte, at en ny teststrategi var på vej. Men orienteringen, som TV 2 er i besiddelse af, viser altså nu, at der er truffet en afgørelse, og at teststrategien lægges helt om.

En mere permanent løsning

Det er ikke første gang, myndighederne ændrer teststrategi.

Tilbage i maj gik de fra udelukkende at teste personer med symptomer til også at teste asymptomatiske. Det var her, vi blev introduceret til samfunds- og sundhedssporet.

Ifølge den udsendte orientering skal omlægningen sikre nemmere adgang til et mere "sammenhængende og overskueligt testsystem". Der lægges derudover op til, at denne udgave af strategien vil være mere permanent end den forudgående.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik