Terrorfrygt lukker for bilkørsel ved Christiansborg

Frygt for et bilbombeangreb får nu Folketinget til at lukke for biltrafik forbi hovedtrappe på Christiansborg.

På PET's opfordring lukker Folketinget nu for bilkørsel forbi hovedtrappen i Rigsdagsgården ved Christiansborg.

Det sker for at undgå bilbomber som eksempelvis den, Anders Behring Breivik brugte i Oslo, skriver netavisen Altinget.dk.

Lukningen blev endeligt besluttet af Folketingets Præsidium på et møde i sidste uge, hvor alle partier bortset fra Venstre støttede forslaget.

- Vi ved, at terrorister går meget efter mål med stor symbolværdi som eksempelvis Folketinget, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til netavisen Altinget.dk.

- Vi drøfter sikkerhedssituationen løbende med PET, og vi lytter til deres vurderinger. De har i flere år anbefalet, at vi lukkede for den gennemgående biltrafik, siger han.

Den endelige beslutning blev truffet, fordi frygten for terror er vokset efter Anders Behring Breiviks bilbombeangreb i det norske regeringskvarter i Oslo den 22. juli 2011.

Vejen ind til det norske regeringskvarter i Oslo skulle ellers have været spærret af for offentligheden senere samme år. Netop for at undgå bilbombeangreb.

- Der er ikke noget nyt trusselsbillede. Men vi er påvirkede af erfaringerne fra Oslo. Det er svært at tage ansvar for at overhøre PET's anbefaling især efter det, der skete i Oslo, siger Mogens Lykketoft.

Venstres repræsentant i præsidiet, Bertel Haarder, har ingen kommentarer til lukningen.

Spørgsmålet er dog også blevet drøftet i Udvalget for Forretningsordenen, og udvalgsmedlem Kristian Jensen (V) understreger, at Venstre principielt er imod, at terrorister skal bestemme, hvordan man indretter sig på Christiansborg.

- Vi ser hellere, at PET griber og forebygger terrorisme, siger han til Ritzau og påpeger i øvrigt, at der ikke er planer om yderligere sikring af ministerierne rundt om på Slotsholmen.

Han bakker desuden op om V's tidligere kritik af planerne, om at det sender et forkert signal om lukkethed omkring folkestyret.

Ud over lukningen af Rigsdagsgården vil der blandt andet også blive sat en hæve-sænke-pullert op ved Marmorbroen, der leder ind til Christiansborgs Indre Slotsgård.

Der lukkes for motortrafik allerede i begyndelsen af næste år med nogle midlertidige foranstaltninger, mens mere permanente løsninger ventes at være på plads i efteråret 2014.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere