Teenagepiger får ungdomskriminaliteten til at stige

I årevis er ungdomskriminaliteten raslet ned både i Danmark og på verdensplan i en grad som ikke er set tidligere. Men i flere kommuner i hovedstadsområdet ændrer billedet sig.

I København er det særligt teenagepiger, der er skyld i den negative udvikling, skriver DR P4 København.

Allerede sidste år kunne man konstatere, at flere 10 til 14-årige københavnere begik kriminalitet.

I første halvår af 2014 blev 551 unge københavnere under 18 år sigtet for kriminalitet. Det er 19 procent flere end første halvår af 2013.

Torben Randrup, der er specialkonsulent i Københavns Politis Kriminalpræventive Sektion, fortæller, at man spærrede øjnene op, da ungdomskriminaliteten pludselig gik op.

- Det er jo første gang i flere år, at der har været tale om en stigning og ikke et decideret fald, siger han til DR P4 København.

Flere unge sigtes for butikstyverier

Fra 2006 til 2013 er antallet af unge, som sigtes for at begå kriminalitet faldet med 48 procent, mens antallet af sigtelser har været forholdsvis stabilt.

Ifølge Torben Randrup skyldes stigningen blandt andet, at flere unge 14 til 15-årige piger bliver sigtet for butikstyverier. Desuden har politiet øget indsatsen på Christianias Pusherstreet, og det har også været medvirkende til at flere unge er blevet sigtet, lyder det.

- Derfor tror jeg ikke, at de unge er blevet mere kriminelle. Jeg tror mere det skyldes den øgede indsats. Butikkerne har måske øget fokus på unge piger og fanger dermed flere. Og politiets indsats på Pusherstreet er også en del af forklaringen.

Tallene overrasker analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Rannvá Møller Thomsen.

Ungdomskriminalitet koster samfundet dyrt

- Det kommer bag på os med stigninger, fordi vi har set det her kraftige fald. Men jeg vil nu sige, at vi overordnet stadig kan tale om en meget lovlydig ungdom. For kigger man i et lidt længere perspektiv, så er kriminaliteten stadig kraftigt for nedadgående for de unge, siger hun til DR P4 København.

Rannvá Møller Thomsen fastslår alligevel, at det er vigtigt at sætte ind.

- Ungdomskriminalitet koster samfundet dyrt. Der er store udgifter i forhold til skader påført på ofre, behandling på sygehuse, i forhold til Kriminalforsorgen og sociale indsatser for at modvirke kriminaliteten. Det er rigtig dyrt for samfundet, siger hun til DR P4 København.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi

Mor er anholdt for at bortføre niårig pige fra Bagsværd

Neon Hovedbanegården

Alarm afblæst: Hovedbanegården blev evakueret

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere