Taxachauffører plages af vold og trusler

Overfald og truende adfærd fra kunder er et stigende problem for landets taxachauffører.

Det er langt fra ufarligt at sætte sig bag rattet i en taxa, hvor chaufførerne skal forholde sig til langt mere uforudsigelige og ubehagelige farer, end dem der gemmer sig i trafikken.

Taxabranchen kæmper i stigende grad med vold og trusler mod chaufførerne fra kunder, som enten lader deres aggressioner gå ud over chaufførerne, eller vil have fat i deres kontantbeholdning.

- Vi har set en negativ udvikling, hvor volden og truslerne er eskaleret, konstaterer Jens Laursen, som er talsmand for Taxachaufførernes Landsklub under 3F.

3 ud af 10 chauffører siger, de føler sig mere usikre

- Vi kan mærke, at der sker en forråelse i samfundet, og i takt med, at det pengeløse samfund vinder frem, og kontanterne forsvinder fra eksempelvis tankstationerne, så kigger de kriminelle mod taxaerne, når de vil lave et hurtigt røveri, tilføjer han.

Hans erfaringer understøttes af en undersøgelse fra brancheforeningen Dansk Taxi Råd, som viser, at tre ud af 10 chauffører oplever, at det er blevet mere usikkert at køre taxa de seneste år.

Samtidig svarer hver anden af de 154 adspurgte chauffører, at de har følt sig truet af en kunde under en taxatur, mens lidt under hver tredje har været udsat for overfald eller vold.

Forslag om konflikthåndteringskursus til chaffører

Undersøgelsen er foretaget trekvart år efter, at det 1. juli 2012 blev lovpligtigt at have videoovervågning i taxaerne.

Alligevel svarer fire ud af 10 chauffører, der har følt sig truet, at det er sket inden for det seneste år, og det samme gør sig gældende for hver femte af de voldsramte chauffører.

- Det er vores håb, at videoovervågningen vil få en indflydelse, men den her undersøgelse viser, at omfanget er temmelig stort, og det giver anledning til at spørge, om der er mere, vi kan gøre, siger direktør Trine Wollenberg fra Dansk Taxi Råd.

Blandt taxachaufførerne peger Jens Laursen på mere uddannelse i konflikthåndtering som et tiltag, der kan nedbringe volden. Det er nemlig ikke altid kun kundernes skyld, at der opstår håndgemæng i hyrevognene.

- Chaufførernes uddannelsesniveau er for lavt, og vi har også let antændelige folk, som kan komme op og skændes med kunderne over 14 kroner, selv om de risikerer at få en kniv i siden, siger talsmanden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik