Talsmand for forældrebevægelse er ikke tilfreds med aftale om minimumsnormeringer

Selv om minimumsnormeringer i daginstitutionerne får en central plads i finansloven for 2020, er talsmanden for forældrebevægelse utilfreds med aftale.

Selvom partierne bag næste års finanslov vil indføre minimumsnormeringer, kan de meget vel se frem til at blive mødt af nye demonstrationer.

Marie Blønd, der er talsperson for forældrebevægelsen ”Hvor er der en voksen?”, er nemlig ikke tilfreds med aftalen om finansloven for 2020.

- Det er et vigtigt skridt for vores børn, at der er kommet en lov. Når det så er sagt, så indikerer pengene, hvor vi er ambitionsmæssigt: Der er en vilje, men der er ikke en vej, for pengene mangler, siger Marie Blønd.

Minimumsnormeringerne skal sikre, at der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehave i 2025.

Ifølge aftalen er der afsat penge til, at kommunerne løbende kan øge normeringerne frem til 2025, hvor loven træder i kraft, men ifølge Marie Blønd er det langt fra nok til at løfte opgaven.

Efterlyser akut beredskabsplan

Udformningen af modellen for minimumsnormeringer ligger ikke fast endnu. Derfor er det endnu uvist, om det er institutionerne eller kommunerne, der skal underlægges kravene om minimumsnormeringer. Står det til Marie Blønd, bliver det i institutionerne.

- Vi vil have mere gennemsigtighed i forhold til normeringerne. Derfor er det vigtigt, at det kommer til at være på institutionsniveau. Og så bør normeringerne udregnes på en ny måde, så vi får det reelle antal pædagoger per børn. Det mener jeg ikke, at normeringerne viser i dag, siger Marie Blønd.

Modellen for minimumsnormeringerne forhandles på plads i Børne- og Undervisningsministeriet i 2020. Men Marie Blønd vil ikke vente så længe. Hun mener, der skal handles nu.

- Der er brug for en akut beredskabsplan. Vi skal frigøre pædagogerne fra administrative opgaver og rydde op i bureaukratiet. Indtil de reelle minimumsnormeringer er på plads, er der brug for, at man kan få længere barsel og bedre muligheder for at få tilskud til selv at passe sine børn hjemme, siger Marie Blønd.

Forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen"

Forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen" startede i foråret med en facebookkommentar fra Tina Albertsen fra Roskilde, og siden da har bevægelsen spredt sig til hele landet.

 

I juni i år - lige inden Folketingsvalget - var der demonstrationer over hele landet, hvor op mod 100.000 forældrene var på gaden.

 

I forbindelse med Folketingets åbning den 1. oktober 2019 var der igen demonstrationer over hele landet. 

 

22. november 2019 gik forældrene igen på gaden i København og i Herning. 

Udelukker ikke flere demonstrationer

Resultatet af finansloven får Marie Blønd til at varsle om flere aktiviteter fra forældrebevægelsen ”Hvor er der en voksen”.

- Vi har været i gang i ni måneder og er blevet hørt. Det er positivt. Men det har krævet et gigantisk pres at nå hertil, og vi har kun opnået meget lidt. Det er nødvendigt at holde fast og måske afholde flere demonstrationer.

Demonstranterne skifter dog også fokus.

- Vi kommer til at lægge mere pres på kommunerne. Vi kommer blandt andet med en ”normeringsknuser” i baghånden, der kan give et klarere billede af, hvordan det reelt står til med normeringerne.

Minimumsnormeringer på vej

Der er afsat penge til, at kommunerne løbende kan øge normeringerne frem til 2025, hvor loven om minimumsnormeringer træder i kraft.

 

  • I 2020 afsættes 500 millioner kroner.
  • I 2021 afsættes 600 millioner kroner.
  • I 2022 afsættes 800 millioner kroner.
  • I 2023 afsættes 1,2 milliarder kroner.
  • I 2024 afsættes 1,4 milliarder kroner
  • I 2025 afsættes 1,6 milliarder kroner.

Parallelt med indfasningen af de forbedrede normeringer sikres mere uddannet personale og pædagogiske uddannelser af høj kvalitet. Der er også afsat penge til løft af pædagoguddannelserne.

 

Kilde: Finansloven for 2020.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik