Tallet for påsatte brande rasler ned

Billederne af brændende affaldscontainere i Albertslund er på ingen måde dækkende for den generelle udvikling herhjemme.

Foto: TV2/Lorry

De seneste fem år er antallet af påsatte brande tværtimod faldet til under det halve, viser tal fra Danmarks Statistik, som Politiken Research har bearbejdet.

Særlig i hovedstadsområdet er der sket en bemærkelsesværdig nedgang i det, politiet kalder for 'forsætlig brandstiftelse'.

I København er tallet faldet løbende med over 80 procent fra 416 anmeldelser i 2005 til blot 78 sidste år. På Frederiksberg er nedgangen endnu større, og udviklingen gør sig også gældende i de københavnske vestegnskommuner, der ellers ofte bliver forbundet med ghettodannelse, kriminalitet og sociale problemer.

Ishøj har således kunnet notere et fald på over 90 procent.

Niels Mørup, der er formand for landets beredskabschefer, har flere forklaringer på den positive nyhed. For det første tror han, at det skyldes det generelle fald i ungdomskriminaliteten.

»Men samtidig er politiet og gademedarbejdere blevet bedre til at forklare forældre og unge i områder med særlige udfordringer, at det ikke er så smart at stikke ild til en barnevogn i trappeopgangen. Flere kommuner har indført et ungdomsbrandkorps, der også har en præventiv virkning. Det gælder blandt andet i Greve og Odense, hvor de unge lærer lidt om førstehjælp, og hvor galt det kan gå, hvis en brand får lov til at brede sig. Holdningsbearbejdningen og dialogen med de unge gør en forskel«, siger Niels Mørup, der til daglig er beredskabschef i Fredensborg og Helsingør Kommune, til Politiken.

Landets brandvæsener rapporterer sine egne tal ind til Beredskabsstyrelsen, der også viser en markant tilbagegang i ildspåsættelserne fra godt 4.000 registrerede episoder i 2008 til godt 2.000 sidste år.

Faldet er med andre ord reelt og ikke blot et udtryk for, at borgerne er blevet mere tilbageholdende med at politianmelde påsatte brande, skirver Politiken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik