Sygehuschef vil have ansatte frem i vaccinekøen

Sundhedsstyrelsen bør ændre strategi, så flere ansatte på sygehusene kan vaccineres, siger sygehusdirektør.

Flere vacciner mod covid-19 skal reserveres de ansatte på sygehusene.

Sygehusdirektør og Lægeforeningen frygter, at den britiske variant af coronavirusset kan få sundhedsvæsenet til at bryde sammen.

Derfor opfordrer de Sundhedsstyrelsen til at ændre vaccinestrategi og rykke læger og plejepersonale frem i køen, så de undgår at blive smittet.

- Sundhedsstyrelsens plan er lagt, før den engelske variant trådte ind på banen.

- Derfor er det naturligt at spørge, hvad vi kan gøre for at sikre, at der er tilstrækkeligt med personale til at passe et stigende antal syge, siger Steen Werner Hansen, sygehusdirektør på Gentofte og Herlev Hospital.

Ældre kan isolere sig

Da Danmark i øjeblikket kun råder over få vaccinedoser, vil flere vacciner til sygehusansatte betyde, at nogle ældre og sårbare skal have deres vaccination udskudt.

Det er yderst beklageligt, siger Steen Werner Hansen. Men modsat de ansatte på sygehusene har de mulighed for at isolere sig:

- Det er ikke nogen ønskelig situation. Men med de begrænsede mængder vaccine, må vi overveje, hvordan de gør bedst gavn.

Alvorlige meldinger fra hospitaler

Også Lægeforeningen mener, at der på baggrund af den britiske mutation er behov for at se på fordelingen.

Formand Camilla Noelle Rathcke opfordrer Sundhedsstyrelsen til at bide mærke i advarslerne fra sygehusene og "handle på dem".

- Det er meget alvorlige meldinger, der kommer fra hospitalerne. Dem skal man lytte nøje til, for presset på vores sundhedsvæsen slår hårdt igennem på hospitalerne, siger hun i en skriftlig udtalelse.

Hun understreger, at det selvfølgelig er vigtigt at vaccinere patienter i risikogrupperne. Men mindst lige så vigtigt er sundhedspersonalet.

- Så vi ikke risikerer, at tæppet trækkes væk under sundhedsvæsenet – ikke mindst dem, der deltager i behandling og pleje af patienter med covid, siger hun.

/ritzau/