Svigt i Rigshospitalets kontrol med forsker-millioner

Der tegner sig et systematisk svigt i kontrol med overlægers private brug af forskningsmidler, siger ekspert.

Rigshospitalet Foto: TV2/Lorry

Rigshospitalets øverste direktion drages nu ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten ind i sagen om en stribe hjertelægers misbrug af forskningsmidler til private formål og middage på Michelin-restauranter med kuvertpriser på op til 1500 kroner.

Der har været et systematisk svigt i kontrollen med overlægernes brug af forskningsmidler, og det svigt er direktionens ansvar, lyder kritikken fra eksperter.

Bilag fra Rigshospitalets bogholderi viser, at hospitalet har betalt millioner af kroner for blandt andet restaurationsbesøg, Mac-computere og flybilletter uden nogen kontrol af, om udgifterne har haft et tjenstligt formål, eller om de var rent private og dermed skulle have været betalt af lægerne selv.

Intet anført om formål med middage

Talrige restaurationsregninger er for eksempel blevet betalt alene på baggrund af en e-faktura med restaurantens navn og et beløb.

Der står intet om formålet med udgiften eller deltagerne i middagen, selv om det kræves ifølge reglerne.

- Det ser ud, som om der overhovedet ikke har været nogen kontrol, og som om man har accepteret hvad som helst, uden at spørge hvad det er, til hvem eller hvorfor, siger Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Rigshospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, der er den eneste, som udtaler sig i sagen.

Rigshospitalet tager kraftigt afstand for misbrug af forskningsmidler

Jannik Hilsted har tidligere sagt, at Rigshospitalets ledelse tager kraftigt afstand fra enhver form for misbrug af eksterne forskningsmidler. Og at det vil få konsekvenser for de medvirkende, hvis der er tale om misbrug af forskningsmidlerne.

Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen undersøge omfanget af lægernes misbrug af pengene, der var tiltænkt forskning.

Rigshospitalet har også indledt en undersøgelse. Undersøgelsen vil tage omkring tre til fire måneder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik