Svend Brinkmann: "Det er befriende, at vi ikke kan alt"

Nutidens coaching og selvudvikling lover mere, end det kan holde: Vi kommer aldrig til at bestemme alt i vores liv selv, siger Svend Brinkmann i nyt interview. Det har et pennevenskab med 93-årig kvinde lært ham.

Opnå dine drømme, mål og ønsker.

Det er næsten blevet en klichéfrase indenfor coaching og selvudvikling, men ifølge Svend Brinkmann er de tillokkende slogans sjældent mulige at leve efter.

- Idéen om, at alt er muligt, at vi kan starte forfra hele tiden, at vi ikke er bundet af vores fortid, og at vi er vores egen lykkes smed - det tror vi, at vi kan leve efter. Det er der meget coaching, selvhjælp og terapi, der bygger på. Det er meget en del af tidsånden.

Det fortæller Svend Brinkmann i interviewrækken “Louisiana Live på Lorry”. Du kan se interviewet øverst i denne artikel.

Louisiana Live på Lorry

"Louisiana Live på Lorry" er samtaler med aktuelle gæster, som kunstmuseet Louisiana har produceret i mens museet har været lukket for gæster. Anna Ingrisch og Marc-Christoph er værter. 


Vi er ikke ofre, fordi vi har en skæbne

Svend Brinkmann ønsker at tage livtag med nutidens liberalistiske forestilling i selvudviklingen om, at det gode liv er at være sin egen lykkes smed. Det er nemlig hverken muligt eller lykken, mener han. Vi bliver dog ikke ofre, bare fordi vi ikke kan bestemme alt selv.

- Man behøver ikke blive et passivt offer for verdens tilskikkelser. Man kan så at sige være et aktivt offer, hvor man indrømmer, at man ikke selv har bedt om at blive født. Man bliver kastet ind hos nogle forældre, som man ikke selv har valgt, og man har også et sprog og en historisk situation, som man ikke selv har valgt. Alt det er givet på forhånd. Også vores gener. Det er skæbnen, som begynder her, med alt det, som er givet.

Begrænsninger frisætter os

Skæbnen er altså både historien, sproget og generne, som vi er født med, og derfor skal vi ikke gøre os forhåbninger om at kunne styre alt i vores liv. Som ung kan det føles skrækindjagende, at vores valg i livet gradvist lukker døre, men faktisk kan vi finde en glæde i at blive begrænset, mener Svend Brinkmann.

- Der er noget befriende i, at der lukker sig nogle døre undervejs. Der er noget befriende i, at man ikke kan alt. Begrænsningerne frisætter også en, fortæller Svend Brinkmann og uddyber.

- Som ung kan må gå og være bange og tænke åh nej, der kommer en dag, hvor jeg hverken kan det eller det. Her er det rart at høre fra en med mere livserfaring, at det ikke behøver at være nogen tragedie.

Det er et pennevenskab med Lili på 93 år, der har gjort Svend Brinkmann optaget af skæbnen. Brevudvekslingen startede i 2018, hvor Svend Brinkmann modtager sit første håndskrevne brev fra Lili. Deres korrespondance har ført til bogen Vi er det liv, vi lever, der blandt andet handler om Lilis livshistorie, skæbnen og menneskelig dannelse.

Svend Brinkmann i interview med Christoph Wagner, Lousiana Live.
Svend Brinkmann i interview med Christoph Wagner, Lousiana Live.

Kunst og kultur gør os klogere på vores liv

Lili oplever på egen krop, at der er en glæde i at blive begrænset. Hun lever ifølge Svend Brinkmann et rigt liv i sin lejlighed, selvom hun sjældent kommer ud på grund af alderen. De begrænsninger, der følger med alderdommen kan ligefrem være en befrielse ifølge Svend Brinkmann.

- Du behøver ikke at spekulere over alt det, du kunne gøre, for du kan ikke de samme ting. Der er så meget i dit liv, som ligger fast. Du kan stadig gøre mange ting, men du kan ikke gøre alt. Det har man aldrig kunnet, men med alderen begynder det at stå meget klart.

Selvom Lili er fysisk begrænset, gør hun meget ud af at berige sit liv med kunst og litteratur. Ifølge Svend Brinkmann kan kunst og litteratur være en måde at danne sig selv på som menneske og blive klogere på det liv, man lever.

- Lilis lejlighed er nærmest en hule med kunstbøger overalt med læsebriller ovenpå. Det er nærmest en økologi, hun bevæger sin rundt i, hvor hun kan sætte sig og læse om forskellige kunstnere, fortæller Svend Brinkmann og fortsætter.

- En central person i Lilis liv er en psykoanalytiker, som så sin opgave i at hjælpe hende til menneskelig dannelse, hvor han forsøger at sige: Du skal blive menneske nu, du skal blive moden, du skal vokse, og det kan kulturen hjælpe dig med.

Vi sender et nyt interview fra Louisiana Live på Lorry på vores egen kanal hver tirsdag aften. Du kan se interview med blandt andre Ole Helmersen, Jakob Ehrbahn, Lone Frank og Søren Pape Poulsen her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik