Sundhedsstyrelsen frygter nyt udbrud af fnat - godkender ny behandling

Hvor alt fnat-medicin tidligere har været udsolgt på landets apoteker, er der nu kommet et nyt middel på markedet i tabletform.

Bittesmå mider, der graver små gange i huden og lægger æg, som får det til at klø på ganske ubehagelig vis.

Det lyder på ingen måde rart, men med jævne mellemrum bliver flere danskere ramt af fnat i forbindelse med, at der opstår et større udbrud af hudsygdommen.

Fnat rammer især blandt unge på ungdomsuddannelser og efterskoler, og udbruddene har i nogle tilfælde vist sig meget vanskelige at nedkæmpe.

I kølvandet på corona-nedlukningen har sundhedsmyndighederne registeret et fald i antallet af personer smitede med fnat, men i takt med at samfundet gradvist genåbnes, forventes smittetallet at stige igen, oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Fnat er meget smitsom og rammer især børn og unge gennem tæt fysisk kontakt. De sidste år har vi haft stort fokus på bekæmpelse af fnat, og selvom vi har indtryk af, at antallet af smittede er faldet gennem de seneste måneder, så forventer vi, at den kontrollerede åbning af samfundet, herunder skoler og institutioner, kan føre til nye udbrud, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen i pressemeddelelsen.

Ny fnat-medicin godkendt i Danmark

Fnat er ufarlig, men kan være meget generende. Creme har hidtil været den eneste godkendte behandling mod fnat i Danmark, men ved tidligere udbrud har flere af landets apoteker været tømt for fnat-medicin, fordi efterspørgslen oversteg udbuddet.

Det skete eksempelvis omkring juletid sidste år, hvor fnatmidlet Nix blev revet ned fra hylderne på landets apoteker.

Skoler og gymnasier var ramt af deciderede fnat-udbrud, der fik efterspørgslen på fnatmidler til at stige drastisk, og flere steder var det umuligt at få fat på en kur.

Noget tyder dog på, at samme scenarie ikke vil kunne gentage sig fremadrettet. Et nyt middel mod fnat er nemlig netop blevet godkendt og kommet på markedet i Danmark.

Der er tale om tabletterne Scatol med indholdsstoffet ivermectin. Scatol kan købes på apoteket med en recept fra lægen, og ifølge Sundhedsstyrelsen kan tabletterne for nogle være et relevant alternativ til creme, og i visse tilfælde er de mere effektive mod den generende lidelse.

- Derfor er vi glade for, at tabletter til behandling af fnat nu bliver lettere tilgængelige, da det for nogen kan være lettere at tage end at skulle påføre hele kroppen med creme, siger overlæge Marie Louise Schougaard Christiansen.

Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at Scatol-tabletter får et såkaldt generelt klausuleret tilskud.

Det betyder, at man kan få tilskud til Scatol-tabletter, hvis man enten er smittet, deler husstand med en smittet eller er i tæt kontakt med smittede personer.

Lægen skal i givet fald markere ’tilskud’ på recepten.

Fakta om Fnat

  • Fnat er en hudsygdom, hvor scabiesmider (fnatmider) graver små gange i huden og lægger æg. 
     
  • Kløe er et symptom på fnat. De fleste får røde prikker på især fingre og hænder, og nogle får også små blærer. Kløen kan sprede sig til hele kroppen. 
     
  • En allergisk reaktion mod miden og dens affaldsprodukter er skyld i kløen og udslettet. 
     
  • Miderne overføres ved tæt kontakt mellem personer. 
     
  • Sygdommen behandles typisk med permetrincreme med navnet Nix. 
     
  • Der går mellem 2 og 6 uger, fra man er blevet smittet, til man kan mærke symptomerne. 
    ​​​​​​
    Kilde: Sundhed.dk

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik