Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

Tirsdag skal sundhedsministeren i samråd om fødende. Flere partier ønsker deciderede rettigheder til fødende.

Siden januar har historier om rærlige fødselsoplevelser i specielt Region Hovedstaden fyldt i medierne. Tirsdag skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et samråd forklare, hvordan situationen kan forbedres.

Forud for samrådet har flere partier krævet patientrettigheder til fødende. Og ministeren selv har sagt, at regeringen vil indføre en rettighed til to dage på eksempelvis barselshotel efter fødslen. Det er dog ikke en magisk nøgle, hvis man spørger De Radikale.

- Vi ser gerne en langt mere individuel tilgang til fødende. Det er meget forskelligt, hvad de fødende har brug for. Så vi vil lade det være op til et fagligt skøn, om de skal blive på hospitalet i kortere eller længere tid, siger De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, og fortsætter:

- Rettigheder kan være rigtigt fine, men vi skal holde fokus på, hvad det er, vi gerne vil opnå.

- Vi er et sted i Danmark, hvor vi ikke frygter for moderen eller barnets overlevelse. Så det er nogle andre ting, der er på spil. At få en tryg oplevelse på hospitalet og en god start på livet.

Opråb fra fødegangene

Der har periodevis været opråb fra landets fødegange i mange år, da årlige besparelser og en større reform fra 2007 har sat dem under pres.

Men der er siden 2010 kommer flere jordemødre til i forhold til antallet af fødsler, og derfor er problemet ikke nødvendigvis penge.

- Det er ikke kun et spørgsmål om ressourcer. Det er det også, fordi nogle afdelinger er undernormeret.

- Men det handler også om strukturen omkring fødslen, kommunikationen før fødslen og lavpraktiske ting som indretning. Ting, der ikke kræver en masse ressourcer for at gøre bedre, siger Stinus Lindgreen.

Han siger, at De Radikale er klar til at se på, om der skal tilføres flere ressourcer allerede for budgettet for næste år. Men at der også er et mere langsigtet perspektiv.

SF har tidligere foreslået, at der "hurtigst muligt" bliver afsat 150 millioner kroner til landets fødeafdelinger og en ret til fødselsforberedelse, to dage på barselshotel og en uges støtte efter fødslen.

Enhedslisten er kommet med et udspil i samarbejde med Jordemoderforeningen. Det skal give en række rettigheder til fødende men i lige så høj grad fokusere på jordemødres arbejdsforhold, så flere bliver i faget.

OVERBLIK: Fokus på landets fødegange

* Der har i årevis periodevis været gjort opmærksom på problemer på fødeafdelingerne landet over.

Ikke mindst siden sygehusreformen fra 2007 mindskede antallet af fødeafdelinger har der været opråb. De er fortsat i takt med, at besparelser i det offentlige mindskede budgetterne.

Eksempelvis delte 50 anonyme jordemødre et opråb i 2015, hvor de beskrev, at de måtte gå på kompromis med fagligheden. Jordemoderforeningen sagde, at medlemmerne følte "fortvivlelse" og "travlhed".

I 2016 sagde klinikchef gennem 14 år for Rigshospitalets fødeafdeling, Morten Hedegaard, op, fordi han ikke længere kunne stå inde for medarbejdernes og de fødendes trivsel og forhold på grund af besparelser.

* I januar 2019 sagde Socialdemokratiet, at alle nybagte møde skulle have mulighed for at blive to dage på hospitalet. Partiets sundhedsordfører kaldte det "en falliterklæring", at par ikke kunne komme på barselshotel.

Den daværende regering under Lars Løkke Rasmussen sagde, at den ville indføre samme ret.

I regeringsgrundlaget fra 2019 fremgår det, at "vilkårene for fødende" skal forbedres.

* I slutningen af januar bringer Femina og DR en stribe historier om traumatiserende fødselsforløb, blandt andet om fødende kvinder, der blev sendt til andre hospitaler mere eller mindre under fødslen.

Flere historier kom frem om blandt andet akutte kejsersnit, fordi problemer ikke blev opdaget på grund af travlhed.

Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), at hun forstår kritikken men at "der ikke er nogen lette løsninger".

* 2. februar skriver Sundhedsmonitor, at 1300 jordemødre er medunderskrivere på et opråb, hvor det beskrives, at arbejdsforholdene er så dårlige, at mange forlader faget. Det er et modsvar til Sophie Hæstorp Andersens udtalelser.

* 11. februar kræver SF hurtig handling for at forbedre forholdene på landets fødegang. Partiet til afsætte 150 millioner kroner. Få dage efter siger Enhedslisten, at man vil give rettigheder som eksempelvis to døgns indlæggelse inden fødslen.

* 14. februar siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at ret til to dages indlæggelse til førstegangsfødende vil være del af en sundhedsplan i 2021.

* 22. februar skriver DR's Detektor, at antallet af jordemødre siden 2010 er steget med omkring en fjerdedel til 1574 mens antallet af fødsler er faldet en smule.

Jordemødrene har dog fået en lang række nye opgaver og fødselsforløb er over en bred kam blevet mere komplicerede.

* 17. marts viser "Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser", at langt hovedparten af fødende er tilfredse med forløbet.

* 18. marts skriver Sundhedsmonitor, at landets største fødeafdeling, Hvidovre Hospitals, var i gul eller rød status halvdelen af 2020. Det indikerer overbelægning og at opgaver må udskydes.

* 26. marts fortæller Region Hovedstaden, at man tilfører 18 millioner kroner i 2021 og 24 millioner kroner i 2022 til fødeområdet i regionen.

* 30. marts er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor han skal redegøre for, hvordan regeringen vil styrke forholdene og undgå at:

- Førstegangsfødende ikke oplever at blive udskrevet kort tid efter fødslen.

- Fødende ikke bliver ladt alene i dele af fødselsforløbet på grund af travlhed.

- Fødende ikke bliver sendt videre i taxa til andre fødeklinikker på grund af kapacitetsmangel.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik