Studieoptag slår alle rekorder

Flere end 52.500 ansøgere får fredag besked om, at de er blevet optaget på deres ønskede uddannelse - det er næsten 6.000 flere end sidste år og en historisk rekord, skriver Politiken fredag.

Eva Theilmann, som leder Den Koordinerede Tilmelding, glæder sig over, at det samlede puslespil går bedre op, end hun havde turdet håbe.

»Jeg ved ikke, om universiteterne skal have æren, for det er i høj grad ansøgerne, der har søgt ind nogle af de steder, hvor der er plads«, siger hun til Politiken.

Når universiteterne således kan optage næsten 3.000 flere studerende end sidste år, skyldes det ikke, at de har udvidet antallet af pladser i større omfang, men derimod, at de eksisterende pladser bliver udnyttet bedre.

Ungdomsforsker Noemi Katzenelson fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole taler om en generation af unge, der oplever et kæmpepres for at skynde sig ind på uddannelserne.

»De unge prøver at vælge de sikre bud, hvor de tror, der er størst mulighed for at lykkes. Vi er langt fra de generationer, som drømte om at blive mediestjerner eller skuespillere - de skal i hvert fald lige tage en læreruddannelse først. De har måske en drøm, men de har mange plan B'er«, siger hun til Politiken.

Fordi antallet af ansøgere samtidig slog alle rekorder i år, vil der også være rekordmange, der bliver afvist. Omkring 15.000 vil i dag modtage et skuffende afslagsbrev.

Mens de unge i den grad har taget budskabet om uddannelse til sig, kritiserer erhvervslivet, at politikere og uddannelsesinstitutioner ikke sørger for at stille endnu flere studiepladser til rådighed.

»Prognoser viser, at vi kommer til at mangle op mod 6.000 kloge hoveder i 2015, og det står i en skærende kontrast til, at der er en masse unge, der nu bliver afvist ved indgangsdøren til universitetet«, siger forskningschef Jannik Schack Linnemann fra Dansk Erhverv til Politiken.

Industriens arbejdsgiverorganisation, DI, efterlyser langt mere kreativitet hos universiteterne i at udnytte ressourcerne.

Universitetsrektorernes formand, Jens Oddershede fra Syddansk Universitet peger på, at universiteterne i år optager 13 procent flere end sidste år. Han medgiver, at det først og fremmest skyldes et mere realistisk søgemønster blandt de unge.

»Men det er utroligt mange flere med stort set de samme ressourcer. Jeg ved ikke, hvor mange af DI's medlemmer der har en produktivitetsfremgang på 13 procent på et år«, siger han til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik