Stribevis af røde flag ved strande efter heftigt regnskyl

Lørdag formiddag er det røde flag hejst på 21 strande i TV 2 Lorrys sendeområde. 

Det er nok de færreste, der springer i havet på sådan en regnvejrslørdag, men skulle en tur i bølgen blå friste, skal du holde dig fra en stribe af strande i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det røde flag er således hejst på 21 strande i fire kommuner: Københavns Kommune, Gentofte Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune og Rudersdal Kommune. 

Det viser en opgørelse på badevand.dk. 

Det røde flag på badevand.dk betyder, at vandkvaliteten er dårlig, og at der er sundhedsrisiko ved badning. 

Badevand.dk

De røde flag er hejst, efter at store dele af Sjælland blevet ramt af tordenbyger fredag aften og natten til lørdag. Lokalt har der været skybrud - blandt andet i Herlev, hvor der på en halv time faldt hele 20,2 millimeter. 

Det betegnes som skybrud, når der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

Store regnskyl betyder ofte, at kommunernes spildevandsselskaber bliver nødt til at udlede urenset spildevand i eksempelvis Øresund, fordi der ikke er plads de store mængder vand i kloaksystemet og på rensningsanlæggene. 

37 millioner liter røg i Øresund

Det skete blandt andet natten til 5. juni i år, hvor Hofor således måtte udlede 37 millioner liter vand fra kloakkerne - hvoraf ti procent var spildevand og 90 procent var regnvand - til Øresund. 

Dengang sagde Christina Otzen, kommunikationsrådgiver i Hofor, til TV 2 Lorry:

- Vi har været nødt til at aflaste hele systemet i nat i København, fordi den kraftige regn har fyldt systemet op. Det vil sige, at vi ikke kunne pumpe mere videre til rensningssystemet, så i stedet for at der kommer oversvømmede gader, så aflaster vi regnvand blandet med spildevand til havnene og havet, sagde hun.

Det er dog ikke Hofor, der tager beslutningen om, at der skal hejses røde flag ved badeanstalterne. Den beslutning ligger hos kommunerne.

Skybrudssæson

TV 2 Lorry har lørdag formiddag kontaktet Hofor, der er forsyningsselskab Københavns Kommune. 

Hofor oplyser, at man er i en skybrudssæson, og at man derfor ikke kan forholde sig til hver eneste tilfælde af røde flag. 

Hofor kan heller ikke sige noget om, hvor mange liter urenset spildevand der eventuelt er udledt i forbindelse med nattens regnskyl.