Strammer regler for bosteder

Psykisk syge beboere på bocenteret Ringbo i Bagsværd fyldes med stærkt afhængighedsskabende sove- og nervemedicin. Det afslører 21 SØNDAG med skjult kamera.

- Det vil sige, at du laver jo i virkeligheden nogle mennesker, der fungerer i halv højde, ved at give dem de her præparater, siger kontorchef Anne Mette Dons fra Sundhedsstyrelsen.
Sove og nervemedicinen, der i fagsproget kaldes benzodiazepiner, bør ifølge Sundhedsstyrelsen højst bruges i 4 uger. Alligevel har over halvdelen af beboerne fået medicinen i mere end en måned. Flere af beboerne har fået medicinen i mange år.
Sove- og nervemedicinen er ikke bare stærkt afhængighedsskabende. I kombination med visse former for antipsykotisk medicin, som næste samtlige beboere på Ringbo får, stiger risikoen for at dø.
- Vi pårørende er dybt ulykkelige over det. For det er jo vores familiemedlemmer der sidder i saksen. Vi ser jo hvordan den stærke medicinering bevirker, at folk ikke har noget liv mange steder på bostederne - de ligger jo i sengen fra morgen til aften, siger SINDs repræsentant i København, Lisbeth Jørgensen, til 21 SØNDAG.
Men det er ikke kun mængden af medicin, der er problemer med på bocentret Ringbo. Fejlmedicinering på bocentret er tilsyneladende mere udbredt end myndighederne ved af. Og det har i flere tilfælde været tæt på at få fatale konsekvenser.
Sagen får Københavns Kommune til at stramme reglerne for rengøring og medicinering på bostederne. Kommunens socialudvalg vil have styrket fokus på medicinhåndtering og rengøring for at rette på problemerne.
1. januar udsendte forvaltningen en ny vejledning om medicinhåndtering på botilbud for psykisk syge. I vejledningen præciseres reglerne.
I løbet af foråret skal samtlige medarbejdere på kursus og derudover skal medarbejdere og afløsere skrive under på, at de mundtligt er introduceret og kender reglerne om medicinering, oplyser Københavns Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik