Stormoske i København forener trosretninger

Det er et tegn på, at vestlige muslimer dropper interne religiøse stridigheder, når både shia- og sunni-muslimer deltager i indvielsen af Danmarks første stormoske, siger forsker.

For de to retninger indenfor islam slås blodigt og indædt mod hinanden i store dele af Mellemøsten, hvor Irak er det mest omtalte område lige nu

Opbakningen til stormoskeen, som er sunni-drevet, bliver markeret ved, at shia-imamem Seyed Mohammed Khademi deltager i indvielsen.

- Det er vigtigt, at vi som muslimer erkender, at vi ikke bor i Mellemøsten længere, vi bor nu i Europa, og vi er blevet europæere. Det er det, jeg prøver at give videre til mine medlemmer, siger han til DR P4 København.

Samhørigheden skal findes i den minoritet begge trosretninger udgør i Danmark.

Det forklarer Brian Arly Jacobsen, som er adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

- De er minoriteter i de vestlige samfund, og dermed har de det med at finde sammen om det, de kan være fælles om, altså det muslimske på tværs af de her religiøse trosretninger shia og sunni.

Han mener, at den mere fredelige indstilling mellem shiaer og sunnier i vesten på sigt kan påvirke mellemøstlige muslimer til at lægge de religiøse konflikter på hylden.

- Det er en ny måde at fortolke islam på, som kan få indflydelse på en mere general fortolkning af islam, som kan virke tilbage på Mellemøsten, og det vil selvfølgelig i sidste ende måske være noget ganske positivt, siger Brian Arly Jacobsen til DR P4 København.

Han påpeger dog, at sunni-muslimerne selv er ved at bygge en moske et stenkast fra shia-moskeen.

Det ændrer dog ikke ved opbakningen til den nye sunni-stormoske, siger shia-imam Seyed Mohammed Khademi.

- I vores hellige koran er det nævnt sort på hvidt, at vi skal samarbejde og især med de kristne, som også er bogens folk, også jøder som også er bogens folk, som har hellige skrifter fra Gud. Vi har mange fællesskaber, siger han til DR P4 København.

Også repræsentanter fra Københavns Stift vil deltage i åbningen, anderledes ser det ud med politikerne, eftersigende kommer kun en ud af syv borgmestre i København, nemlig socialborgmester Jesper Christensen (S).

Der er 250.000 muslimer i Danmark.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Ulykken i Havdrup

18-årige Sebastian blev dræbt i trafikken: Nu kommer familien med opråb

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere