Store planer: To vindmølleparker kan være på vej i Øresund

Hofor undersøger muligheden for to nye havmølleparker. Den ene skal ligge ved 12 kilometer øst for København. Den anden 10 kilometer syd for Amager.

To store havvindmølleparker er på tegnebrættet i Øresund ud for København.

Energistyrelsen har givet Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, tilladelse til at undersøge, om der kan etableres to havvindmølleparker med i alt 100 vindmøller.

Det oplyser Hofor i en pressemeddelelse.

De to parker skal placeres øst og syd for København. Den ene ved Nordre Flint, 12 kilometer øst for København. Den anden ved Aflandshage, 10 kilometer fra Amagers sydspids.

De 100 vindmøller med en samlet kapacitet på 460 megawatt skal være med til at dække Københavns elforbrug med grøn strøm. Det sker som led i målsætningen om at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

- Jeg er glad for, at Hofor nu får mulighed for at undersøge mulighederne for at etablere vindmøller i Øresund og se på, hvordan de kan placeres med respekt for dyreliv, områdets visuelle kvaliteter samt den nære placering til lufthavnen.

- Vindmøller i Øresund kan, ligesom Middelgrundsmøllerne, blive et vartegn for København som en af verdens grønneste storbyer og kan bringe os et afgørende skridt nærmere vores mål om, at København skal være CO2-neutral i 2025, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen fra Socialdemokratiet.

quote En massiv udbygning af vindmøller er en central brik i Københavns ambitiøse plan om at blive verdens første Co2-neutrale hovedstad

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen

Central brik i grøn omstilling

Også teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, bifalder, at det store projekt nu er kommet et skridt nærmere:

- En massiv udbygning af vindmøller er en central brik i Københavns ambitiøse plan om at blive verdens første Co2-neutrale hovedstad. Derfor er jeg rigtig glad for, at Hofor nu får muligheden for at undersøge muligheden for at opstille flere vindmøller i nærheden af København. Hvis planerne på sigt bliver realiseret, vil disse vindmøller udgøre ikke mindre end 40 procent af det samlede mål, siger hun.

De to foreslåede vindmølleparker skal opføres øst og syd for København i Øresund.
De to foreslåede vindmølleparker skal opføres øst og syd for København i Øresund.
Foto: Energistyrelsen

Næste skridt på vejen er forundersøgelser.

Den slags udarbejdes af rådgivningsfirmaer, så miljøkonsekvenser og påvirkninger af natur, dyreliv, fiskeri, sejlads, lufttrafik og meget andet belyses.

Borgere kan købe andele i møllerne

Såfremt forundersøgelserne er gunstige i forhold til vindmølleparkerne, vil der blive en høringsfase. I forhold til tidslinjen forventes det, at den slags kan komme på tale i 2021, når miljøkonsekvensrapporterne er færdigudarbejdet.

Hvis myndighederne på baggrund af rapporter og høringerne mener, at vindmølleparkerne er en god idé, kan byggeriet sættes i sving.

Hofor forventer, at møllerne kan opstilles i perioden 2023-2024 og produktionen af grøn strøm påbegyndes umiddelbart før 2025.

Hvis der opstilles møller i Øresund forventes 20 procent af vindmøllerne at blive udbudt til lokale borgere og andre interesserede.

To havvindmølleparker i Øresund

 


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget