Store museer bløder stadig økonomisk

Mens Danmark åbner, halter museerne bagefter grundet manglende gæster og turister.

Museerne har svært ved at følge med i landets genåbning. De er stadig stærkt påvirket af de manglende gæster. 

På Kronborg Slot kan de især mærke rejserestriktionerne.

- Vi er 70 procent nede i forhold til 2019. Og det er især fordi, vi mangler alle turisterne, siger Christian Struckmann Irgens, der er slotschef ved Kronborg Slot.

Kronborg Slot tager normalt imod mange turister, der blandt andet kommer med krydstogtskibe. Og de manglende gæster slider på slottets pengepung.

- Det er klart, vi får et mindre råderum, hvis der ikke kommer nogen og besøger os. Vi er afhængige af at tjene penge, det er der ingen tvivl om. Så jeg håber, at danskerne vil komme og besøge os i år.

Dog er der sket forbedringer i besøgstallene i forhold til sidste sommer. Kronborg Slot oplever, at flere danskere end tidligere besøger dem i år.

Louisiana mangler stamgæsterne fra Sverige

Hos Louisiana mangler de også gæster. Lige nu har de omkring halvdelen af de gæster, de havde forrige år før pandemien. Det fortæller Thomas Bendix, kommunikationschef hos Louisiana.

- Vi kan godt mærke, at det kræver lidt ekstra for folk at komme ud af døren og få lavet deres coronapas. Og det betyder selvfølgelig meget for vores økonomi, siger han.

Det skyldes blandt andet de manglende stamgæster fra den anden side af sundet.

- Dem har vi ikke har set i et år. Vi håber meget, at de snart kommer tilbage og kan rejse frit ind i landet.

Men for nu er der stadig pålagt strenge rejserestriktioner for svenskere, der vil på besøg i Danmark. Hertil kræver det en negativ coronatest, som i Sverige kan koste mellem 300 og 900 danske kroner at få lavet.

Vikingeskibsmuseet bløder

TV 2 Lorry har været i kontakt med flere andre museer, der også mangler gæster. Særligt slemt står det til hos Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Langt størstedelen, hele 75 procent af deres besøgende, kommer fra udlandet, og museet har i år mistet 92 procent af gæsterne i forhold til et almindeligt år.

Men på lørdag lempes rejserestriktionerne, hvilket betyder, at EU-borgere ikke længere skal gå i isolation, hvis de kan fremvise et gyldigt coronapas.

- Alle os i denne branche lever og ånder for at formidle og kunne snakke med vores gæster. Så vi venter på sommeren og håber, der kommer mere gang i den, siger Christian Struckmann Irgens, slotschef ved Kronborg Slot.