Stor mangel på SOSU'er: Så mange skal din kommune skaffe

Der skal skaffes SOSU-ansatte over hele landet, hvis de ældres velfærd skal opretholdes. Her får du et overblik, over hvor mange der mangler i din kommune.

En giftig cocktail truer med at slå velfærden for de ældre i stykker.

Det skriver Fagforbundet FOA mandag i en pressemeddelelse.

quote Hvis udviklingen fortsætter, ender det med, at vi skal have ”bedste” med på arbejde

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA

Mens antallet af ældre er stødt stigende, så er der stor mangel på SOSU-ansatte i øjeblikket. 

Og ikke nok med det, så er der også mange, der forlader faget, fordi de går på pension.

- Det er en regulær bombe under velfærden, hvis udviklingen fortsætter, ender det med, at vi skal have ”bedste” med på arbejde, fordi der ikke er folk derude til at hjælpe hende, siger Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, i pressemeddelelsen.

Udfordringerne er forskellig fra kommune til kommune, men FOA har lavet en oversigt, der viser behovet for social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere frem mod 2030.

I nedenstående grafik kan du se, hvor mange SOSU-ansatte der kommer til at mangle i din kommune.

(artiklen fortsætter efter kortet)

I Københavns Kommune står man ifølge FOA's beregninger til at mangle 2.360 SOSU-ansatte i 2030.

Men i løbet af de næste år frem mod 2030 vil 1.125 ansatte gå på pension. Det sker samtidig med, at en fremskrivning viser, at det kræver 1.235 nye SOSU-ansatte for at opretholde serviceniveauet.

Skal lære af hinanden

Tallene taler sit tydelige sprog, mener FOA, der opfordrer til handling nu. Men der er optimisme at spore:

- Den store forskel fra kommune til kommune viser også, at det er muligt at gøre noget, og at det er vigtigt, at vi lærer af hinanden, og arbejder sammen om opgaven, lyder det fra Torben Hollmann.

Få timer efter FOA's pressemeddelelse kom Kommunernes Landsforening (KL) med deres bud på, hvordan ældreplejen skal gøres endnu bedre - et såkaldt holdningspapir.

quote Der er hårdt brug for sundhedsreform

Jacob Bundsgaard, Formand, Kommunernes Landsforening

Heri fremgår det også, at udfordringer med flere ældre og færre hænder er en af fremtidens store udfordringer. KL peger dog også på ansvarsfordeling mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner som kilde til det store pres på ældreplejen.

Blandt andet er det KL's vurdering, at ældre med kroniske sygdomme bliver udskrevet tidligere fra sygehuset end førhen, og det stiller nogle helt andre krav til den kommunale ældrepleje.

- Manglen på klar ansvarsfordeling sætter lige nu kommunerne under et massivt pres, og derfor er vores opfordring helt klar: Der er hårdt brug for sundhedsreform, som én gang for alle slår fast, hvilke kompetencer og ressourcer der skal følge med, når patienter og opgaver flytter fra sygehus til ældrepleje, siger formand for KL, Jacob Bundsgaard.

Både KL og FOA understreger, at de ansatte skal have mere anerkendelse og mere tid til at klare deres opgaver i stedte for at bruge tid på unødige registreringer.

Samtidig skal det også være muligt for flere at få fuldtids- frem for deltidsstillinger.

- Men vi taler vel og mærke om fuldtidsstillinger, folk faktisk skal kunne holde til. Som det er nu, er de social- og sundhedsansatte så hårdt spændt for, at de kun hænger fast med det yderste af neglene, advarer Torben Hollmann.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik