Stor forældre-demo i dag: "Pas ordentligt på vores børn"

Lørdag demonstrerer tusinder af forældre i fælles protest, og det var en enkelt facebook-kommentar fra Tina Albertsen fra Roskilde, som antændte gnisten.

Det hele begyndte for få uger siden med en kommentar på Facebook.

Tina Albertsen fra Roskilde havde læst et opslag fra SF´s gruppeformand Jakob Mark - et opslag, som handlede om at både de blå partier og Socialdemokratiet havde stemt nej til et forslag om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Og så fløj Tina Albertsen til tasterne:

"Jeg kalder på en strejke! Eller demonstration. Ud på motorvejen med alle. Luk hele pisset ned, velvidende at det påvirker hele DK på den ene eller anden måde. Pædagoger, og forældre må op på barrikaderne."

Den overvældende tilslutning

I løbet af kort tid fik hendes kommentar knap 1500 positive tilkendegivelser og en lang række kommentarer.

- Folk synes, det var et godt tiltag. Der skulle en demonstration til, før der kunne ske noget. Så jeg tænkte - den griber jeg. Folk har brug for en til at tage det første spadestik, så det gjorde jeg. Og håbede, at der ville komme tilslutning til det også - at det ikke bare var tomme ord, siger Tina Albertsen.

Og tilslutning kom der. Sammen med en række andre forældre oprettede Tina Albertsen Facebookgruppen "Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner", som dags dato uger har mere end 27.000 medlemmer.

quote Det er ikke altid, vi kan finde en voksen på stuerne. Nogle børn er overladt til sig selv.

Tina Albertsen, forælder, Roskilde

- Jeg har selv et barn, som snart er på vej ud af børnehave - her d. 1. maj. Så for mig handler det ikke kun om mig som privat mor, at det her er et nødvendigt tiltag. Og selv om han er både robust og psykisk velfungernede, har han hver eneste morgen brug for, at jeg går rundt med ham og ser tingene an, når vi kommer derover. Sådan er det hver morgen, selvom han er seks år nu. Det er ikke altid, vi kan finde en voksen på stuerne. Nogle børn er overladt til sig selv, siger Tina Albertsen, som sidder i styregruppen for den lokale demonstration i Roskilde.

Forældre: Kan få store konsekvenser på længere sigt

De seneste uger har forældre i de lokale styregrupper brugt på at koordinere, lave flyers og arrangere musik og taler.

Se indslag om hvordan en mors harme over forholdene i daginstitutionerne på kort tid rejste en hel protestbevægelse.

De mange demonstrerende forældre gør opmærksom på, at de ikke er utilfredse med pædagogerne, som, de mener, gør alt, hvad der står i deres magt. Men at det er voksne fuldtidsansatte, der mangler:

- Vi ved, at førende forskere siger, at små børn har brug for berøring, de har brug for øjenkontakt. De har brug for primære omsorgskontakter. Vi ved også, at flere og flere siger, at unge lider af selvværdsproblemer, depressioner, psykiske sygdomme, og at de mistrives. Og at det er helt åbenlyst at kigge på, om der er en sammenhæng her, siger Majken Krogh, som er talsperson for styregruppen i Roskilde.

Forælder: Markant forringelse på otte år

I København sidder Marie Blønd med lignende frustrationer, som hun med egne ord havde behov for at placere konstruktivt, så også hun gik aktivt ind i arbejdet med at arrangere en demonstration i København, som hun nu er talsperson for.

LØRDAG KL. 13 - I disse byer er der arrangeret demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner:

- Det vi hurtigt var klar over, det var, at det skulle være en landsdækkende demonstration, fordi der var rigtig mange i hele landet, som sad med fuldstændig samme holdninger som os, siger Marie Blønd, som både har en datter på et år og en datter på ni år.

quote Jeg fik en læreplan, da min datter startede i vuggestue. Og jeg tænkte, hvad skal jeg med denne her - jeg vil bare gerne have, at I passer på hende.

Marie Blønd, forælder og demo-koordinator, København

- På de otte år kan jeg jo se en markant forringelse. Ikke i pædagogernes kompetencer. Overhovedet ikke. De gør et fantastisk stykke arbejde. Men der er jo pålagt alle mulige administrtive opgaver på dem. De skal lave sprogtests på børnene også, de skal opdatere forældrene, de skal lav læreplaner, de skal sende dem ud til forældrene. Jeg fik en læreplan, da min datter startede i vuggestue. Og jeg tænkte, hvad skal jeg med denne her - jeg vil bare gerne have, at I passer på hende. Men det er jo sådan nogle ting, der er pålagt fra Christiansborg og fra kommunerne også. Og det tager jo tid væk fra børnene, siger Marie Blønd.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere